Eмисия новини
от 09.00 часа

Израелски учени пред откриване на лекарство срещу рак

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелски учени съобщиха, че са много близо до откриването на лекарство срещу рак. Вярваме, че след година ще предложим пълно излекуване от рака, твърди д-р Дан Аридон от изследователската компания AEBi, цитиран от The Jerusalem Post.

"Нашето лечение ще е ефективно още от първия ден, то ще продължава само няколко седмици и ще има минимални или никакви странични ефекти. Стойността на лечението ще е доста по-евтина от другите процедури на пазара", твърдят учените.

Лекарството MuTaTo (multi-target toxin, многоцелеви токсин) използва комбинация от антиракови пептиди и токсин, който целенасочено убива раковите клетки. Именно комбинираните пептиди позволяват окончателното унищожаване на раковите клетки и не допускат тяхната мутация и развитието на лекарствена резистентност, обяснява "По-здрави днес".

Лечението с MuTaTo ще бъде индивидуално. На всеки пациент ще бъде правена биопсия, след което за него ще се подготвя специално лечебен коктейл.

В настоящия момент учените са приключили първия стадий от изследователския експеримент върху мишки. Те успели да блокират ръста на човешките ракови клетки без да допуснат страничен ефект за здравите клетки.

Лекарството се намира на прага на клиничните изпитания, за които ще са необходими няколко години. Но учените са уверени, че резултатите им са последователни и възпроизводими и срокът за поява на лечението ще е по-кратък.


Още от