Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бежанец спечели литературна награда за книга, написана на смартфон

Снимка: БГНЕС

Ирански бежанец получи престижна литературна австралийска награда с дебютната си книга, която написал на своя смартфон и изпратил по WhatsApp, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Бехруз Бучани, който е настанен в австралийския бежански център на остров Манус в Папуа Нова Гвинея, спечели 100 000 австралийски долара (72 390 щатски долара) с Викторианската награда за литература за книгата "Без други приятели, освен планините" / No Friends but the Mountains.

Бучани, който пребивава в лагера от шест години, се надява отличието да привлече внимание към хората в бежанските лагери.

"Не мога да се радвам на това постижение, като гледам около себе си много невинни и страдащи хора", заяви Бучани. Той е отявлен критик на начина, по който се третират хората, търсещи убежище по строгата имиграционна политика на Австралия.

Пристигналите по море, които искат да намерят убежище в Австралия, се изпращат за "обработка" в три лагера в Папуа Нова Гвинея и в един лагер на южния тихоокеански остров Науру, където много от тях стоят години наред, без да им се позволява да стъпят на австралийска земя.

Бехруз Бучани казва, че най-много се опасявал да не му конфискуват смартфона, докато пишел книгата. Оригиналът на произведението е на родния му език фарси. Бучани изпратил творбата си за превод в Австралия по приложението WhatsApp.

Отличието беше обявено на церемония в Австралия - страна, в която Бучани реално не може да влезе. "Наградата носи голям позор за австралийското правителство," казва той.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна