Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колеблив старт на търговията на Уолстрийт въпреки солидния доклад за пазара на труда през януари

Американските фондов пазар стартира разнопосочно петъчната търговия на Уолстрийт, като индексът DJIA отвори на зелена територия, намирайки подкрепа от силния доклад за състоянието на пазар на труда в САЩ през януари, докато индексът Nasdaq се понижи в резултат на спад на акциите на Amazon.com.

Силният ръст с 304 хиляди на новите работни места, разкрити в началото на годината, вероятно ще намали инвеститорските притеснения за предстоящо забавяне на икономиката на САЩ на фона на икономическата слабост в световен план. Днешните солидни данни също така показват, че 35-дневното частично прекратяване на работата на федералното правителство не е навредило на трудовия пазар, въпреки че временният "шътдаун" доведе до слабо нарастване на нивото на безработица до 4,0% от 3,9% в края на 2018-а година.

Днешните силни данни на Департамента по труда са факт, след като в сряда Федералният резерв сигнализира, че неговата тригодишна кампания на повишаване на лихвите е може би към своя край с оглед на растящите насрещни ветрове пред икономиката, включително волатилността на финансовите пазари и забавящия се растеж в световен план.

Индексът на 30-те водещи американски компании DJIA реагира позитивно на доклада, нараствайки с около 90 пункта (повишение с 0,37%), докато широкият индекс S&P500 се повишава с едва 0,04%.

Технологичният индекс Nasdaq Composite пък се понижи с 0,3% най-вече в резултат на солидното понижение с над 4% на акциите на Amazon.com, след като инвеститорите не възприеха добре финансовия отчет на водещата компания за онлайн търговия по интернет.

Последваха обаче нови силни икономически данни от САЩ, които изкараха и трите водещи фондови индекса на позитивна територия. Проучване на ISM отчете рязко подобрение на активността на промишлените предприятия, като съответният индекс нарасна през януари до 56,6 пункта от двугодишното декемврийско ниво от 54,1 пункта. Това проучване се различава съществено от аналогичните слаби проучване в Китай, еврозоната и Великобритания.

След доброто ISM проучване индексът DJIA задълбочи възходящо си движение, нараствайки със 160 пункта (повишение с 0,65%), широкият индекс S&P500 се повишава с 0,31%, а Nasdaq също излезе на позитивна територия, нараствайки със скромните 0,16%.

Относително доброто представяне на Уолстрийт в началото на първата сесия за февруари е факт, след като през януари и трите водещи фондови индекса отбелязаха най-силен месечен ръст от три години насам. Индексът DJIA се повиши със 7,2%, регистрирайки най-здрав ръст за първия месец на годината от януари 1989-а година, докато индексът S&P500 се повиши със 7,9% - най-силен ръст от януари 1987-а година. Технологичният индекс Nasdaq пък приключи най-успешния януари от 2001-а година, поскъпвайки с цели 9,7%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна