Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има или няма "Планета Девет"?

| обновено на 01.02.19 в 19:02
Снимка: БТА

Вероятността да има някъде голямо тяло в периферията на Слънчевата система, което все още не сме видели е доста малка. Това заяви в интервю за предаването ни "Хоризонт до вас" доцент Евгени Овчаров от катедра "Астрономия" на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ в коментар на появилите се напоследък информации за нова планета, която най-вероятно се намира в периферията на Слънчевата система. Смята се, че небесното тяло, наречено „Планета Девет“, е с 10 пъти по-голяма маса от Земята и обикаля Слънцето за около 10-20 000 години. 
„Да открием истинска девета планета, която да отговаря на дефиницията за планета - да лежи в равнината на осемте планети, да е сравнително голяма и най-вече да няма друг обект по пътя, по който тя се движи - вероятността за такова нещо е много, много малка, почти нулева“, добави астрономът, според когото темата за „Планета Девет“ малко или много се спекулира.

Доцент Овчаров коментира и придобилото популярност миналата седмица проучване,, което дава алтернативно обяснение, а именно, че „Планета Девет“ не е планета, а голям диск от малки ледени тела:
“Това е най-вероятното обяснение. Преди няколко години бяха публикувани наблюдения на някои транснептунови обекти, подобни на Плутон, като техният път е повлиян гравитационно от един или  няколко обекта, които ние все още не виждаме. И всъщност от там започнаха спекулациите за девета планета, а в това изследване се обяснява това гравитационно взаимодействие не с единичен обект, а с един такъв диск от ледени късове. Става дума за ледени късове с доста по малки размери от порядъка на десетки или стотици километри в диаметър, но в никакъв случай не говорим за голямо тяло като планета“, уточни астрономът, както и подчерта, че „такива ледени късове и такива обекти със сигурност има и със сигурност ще бъдат откривани в близките години“, но в момента „те са прекалено далече, прекалено малки са и затова все още не сме ги наблюдавали директно“.

В ефира на „Хоризонт“ доц. Овчаров поясни, че през 2006 година е бил въведен нов термин за планета-джудже, както и е бил уточнен терминът за планета. Причината – тогава Плутон беше разжалван и от „планета“ беше „понижен“ до „планета джудже“ и така официално големите небесни тела, които обикалят около Слънцето останаха 8, а не 9 с имена на римски богове, както знаят всички родени след 20 век за картата на Слънчевата. По строгите изисквания бяха приети от Международният астрономически съюз. 
„Ние астрономите винаги сме знаели, че Плутон е нещо по-различно - нещо като голям астероид, защото се движи по доста по-различна орбита, защото е много по-малък по размери от осемте планети и всъщност се наложи въвеждането на новия термин „планета-джудже“ най-вече заради това, че бяха открити още няколко подобни на Плутон обекта. А именно сравнително малки обекти, които са недостатъчно големи, за да ги наречем „планети“, както осемте планети, които се движат по орбити, които са в равнина, различна от основната равнина на Слънчевата система, където се движат осемте планети и нещо много важно - по тяхната орбита има и други обекти. Това всъщност е  част от дефиницията за „планета-джудже“ и благодарение на многото изследвания става ясно, че има такива обекти, трябва да ги различаваме“, уточни доц. Овчаров, според когото „има още подобни „планети-джуджета“.

 „В момента техниката на наблюдение е изключително развита - използваме много големи телескопи, както на Земята, така и в Космоса, като наблюдаваме планети, които са около други звезди, т. нар. „екзопланети“, обясни доцентът, както и уточни, че „повечето от откритите в момента около 4 000 екзопланети са открити по индиректни методи, но има и няколко десетки екзопланети, които са директно наблюдавани и то на разстояние от порядъка на десетки светлинни години от нас“.

Подробности можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени