Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Euronext може да подобри офертата си за борсата в Осло с оглед на силната конкурентна оферта на Nasdaq

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Общоевропейският оператор на фондовия пазар Euronext заяви в понеделник, че може да подобри офертата си за покупката на Oslo Bors VPS, след като преди дни американският конкурент Nasdaq отправи по-конкурентна оферта.

"Euronext ще направи оценка на наличните възможности, за да коригира офертата си и ще се комуникира, когато сметне, че това е уместно“, се посочва в изявлението на базирания в Париж оператор, цитирано то Ройтерс.

Изявлението на Euronext е факт, след като американският оператор на фондовия пазар Nasdaq представи малко по-висока оферта за поглъщане на борсата в Осло, отколкото първоначално подадената от Euronext в края на декември.

Ройтерс отбелязва, че служителите на Oslo Bors VPS все още не са на разположение за коментар.

Първоначално Euronext предложи да плати 145 норвежки крони (около 17,17 долара) на акция за Oslo Bors VPS, оценявайки компанията на 6,24 млрд. крони, или около 739 млн. щатски долара. През миналата седмица обаче Nasdaq заяви, че ще предложи цена от 152 крони за акция.

Войната за наддаване за един от последните независими фондови пазари в Северна Европа е знак за ускоряване на консолидацията на фондовите борси в региона. Euronext, която управлява борсите в Париж, Брюксел, Амстердам, Лисабон и Дъблин, се стреми да разшири портфолиото си, но останалите възможности са оскъдни, тъй като дадените пазарни оператори или вече принадлежат към големи групи, или с оглед на желанието на техните акционери да останат независими.

Мащабните сливания също така се сблъскаха с опозиция от страна на регулаторните органи в областта на конкуренцията, които преди това блокираха планираното сливане между Deutsche Boerse и London Stock Exchange, посочва Ройтерс.

Въпреки че слабо акционерно мнозинство на норвежката борса вече се ангажира да я продаде на Euronext на предложената първоначална цена, базираната в Париж компания може да реши да подобри своето предложение, за да отблъсне офертата на Nasdaq, съобщи за Ройтерс източник, близък до темата.

Euronext също така обяви, че неговите акционери са одобрили поглъщането на Olso Bors. Преди време Euronext бе поканен да предложи оферта за компанията от група акционери на Olso Bors, но без подкрепата на борда на дружеството. Когато опитът за придобиване стана публичен, бордът на Olso Bors заяви, че ще търси пазарна конкурентна оферта, за да се увери, че акционерите ще получат най-добрата сделка.

За Euronext сделката би съответствала на стратегията й за придобиване, като една експанзия в Норвегия би помогнала да се диверсифицират приходите от търговията с акции и деривати, имайки предвид водещата позиция на Olso Bors в дериватите с морски продукти, както и услугите за петрол и корабоплаване.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени