Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В прокуратурата е постъпил сигнал във връзка със случая, наречен "Ало, Банов съм"

| обновено на 04.02.19 в 15:57
Елена Йончева
Снимка: БГНЕС

В прокуратурата е постъпил сигнал във връзка със случая, наречен  "Ало, Банов съм". Това каза за "Хоризонт" говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Сигналът е подписан от лидера на БСП Корнелия Нинова и към него има флашка. Записите са изпратени на Специализираната прокуратурата, която проверява твърденията на депутата Елена Йончева за евентуални корупционни действия на министъра на културата Боил Банов във връзка с ремонта на столичното Ларго.

Трима спецобвинители работят по случая. По закон проверката може да приключи до два месеца.

Известни са много малко факти, защото, по думите на ръководителя на Спецпрокуратурата Димитър Петров, това може да попречи на проверката. Стана ясно, че се анализират основно документи, свързани с проекта за ремонт на Ларгото и е набелязан кръгът от хора, на които до края на седмицата ще бъдат снети обяснения. Имената са излезли от обясненията на Йончева и Банов, но Петров отказва да каже кои са точно хората.

До днес прокуратурата не разполагаше със записа, който обаче е наличен на сайта на телевизията на БСП, по данни на представителството на Европейската комисия. 

От думите на и.д. шефа на Спецпрокуратурата стана ясно, че разследващите са готови да чуят всеки, който има какво да каже по така наречената афера "Ало, Банов съм".

По-рано Елена Йончева и депутати от БСП обявиха, че ще сезират ОЛАФ за данни за злоупотреби на министъра на културата Боил Банов. Това са три звукови файла, интервю със защитен свидетел, записът с Банов и запис от пресконференцията, на която беше оповестена информацията, както и цялата документация по строежа на столичното Ларго. 

"Очакваме сериозно разследване от ОЛАФ, както и от Българската прокуратура, защото случаят е прекалено ясен, записите са безспорни, а всички документи, които сме събрали, доказват, че това, което е поискал господин Банов както от своите администратори, така и от представител на фирмата, и от Независимия строителен надзор, се е случило. Тоест 33 дни със задна дата са направени така, че да оправдаят невзимането от дадената фирма на неустойката", каза Елена Йончева.

Европейската служба за борба с измамите евентуално ще проверява паралелно с българската прокуратура дали през 2016 година Банов е наредил документно подправяне с цел облекчаване на строителите на Ларгото от дело за неустойки заради забава на строително-ремонтните дейности. След като миналата седмица депутатът Елена Йончева обвини министъра на културата в корупция, държавното обвинение започна проверка. 

Подробности чуйте в прикачения звуков файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна