Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Здравка Валерианова:

Можем да се предпазим от онкозаболяване, можем да се излекуваме

4
Директорът на Раковия регистър проф. Здравка Валерианова пред част от картините в изложбата
Снимка: Георги Нейков
4 февруари е Световният ден за борба с онкологичните заболявания, на който тази година Международният съюз за контрол на рака (UICC) и Световната здравна организация започват нова 3-годишна кампания под мотото: "Аз съм и аз ще бъда"("I Am and I Will"). Тя призовава всички – лекари, пациенти, политици, цялото общество, да поеме своя личен ангажимент за намаляване на глобалните последици от рака и да действа.

Онкологичните заболявания засягат милиони хора по света. Само през миналата 2018 г. новите случаи са 18 000 000, а починалите са 9 милиона. В България новите случаи през м.г. са 35 000. Това е само статистика, но значението на профилактиката по това социално значимо заболяване нараства все повече, подчерта директорът на Националния раков регистър проф. Здравка Валерианова.
По думите ѝ технологиите и постиженията в медицината правят възможно лечението и на онкологичните диагнози, затова е и този ден, затова и в света се обръща специално внимание.

Тенденциите от последните години за по-голяма заболяемост и смъртност се запазват не само в България, а в целия свят. Трябва да говорим и да предупреждаваме за факторите, с които можем да се предпазим – да спрем тютюнопушенето, храненето да е здравословно, всекидневно движение, профилактични прегледи – още преди да са се появили признаци за заболяване.

Можем да се предпазим, можем и да се излекуваме, болестта не е страшна, но трябва да действаме своевременно.

В Университетската специализирана болница за активно лечение на онкологични заболявания  (УСБАЛО) днес беше открита поредна (трета) тематична изложба, част от кампанията „Продължаваме“ с участието на десетки български художници.

Грамоти на участници в кампанията връчиха председателят на Парламентарната  комисия по медии и култура Вежди Рашидов, Омбудсманът на РБ Мая Манолова и зам. здравният министър д-р  Бойко Пенков.
Беше представена и песен по музика на Ефтим Чакъров и текст на поетесата Пепа Таракчиева, починала от коварното заболяване. Песента е озаглавена „Животът“, а всички творци участват напълно безвъзмездно в кампанията, включително и изпълнителите - известните български певци Тони Димитрова и Стефан Илчев.

В репортажа чуйте още по темата.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна