Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ирак недоволен от коментар на Тръмп

Бахрам Салих
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иракският президент Бархам Салих изрази недоволство от коментарите на американския си колега Доналд Тръмп, който заяви, че иска да запази военно присъствие в арабската страна, за да следи Иран, предаде Би Би Си.

В неделя Тръмп каза преди Си Би Ес, че възнамерява да запази „невероятната“ база, използвана от американски бойци за борба с джихадистите от „Ислямска държава“, за да „хвърля по едно око на Иран“.

Салих контрира днес, че Вашингтон не е искал разрешението на Багдад за подобно нещо и че САЩ трябва да се придържат към борбата с тероризма, а не да преследват други цели.

В Ирак има около 5000 американски бойци, които са упълномощени да обучават, съветват и помагат на иракските сили за сигурност в борбата им с „Ислямска държава“.

Преди това Тръмп отново защити скорошното си решение да изтегли 2000 войници от съседна Сирия и посочи, че ще бъдат прехвърлени във военновъздушната база „Ал Асад“ в иракската провинция Анбар. Сред новите им задачи ще бъде защита на Израел и следене на Иран, когото настоящата американска администрация смята за водещ спонсор на тероризма.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени