Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отслабване на бизнес активността в еврозоната през януари близо до нивата на стагнация

Бизнес активността в еврозоната се забави през януари до най-слабо ниво от средата на 2013-а година насам в резултат на влошаване на експанзията както в промишлената, така и в сферата на услугите, показват слабо ревизирани във възходяща посока окончателни резултати от редовно проучване на агенция IHS Markit сред европейските мениджъри.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност, се понижи през януари до 51,0 пункта от 51,1 пункта през декември. Въпреки че окончателният PMI индекс е над предварителната му стойност от 50,7 пункта, през януари той достигна най-ниско ниво от юли 2013-а година насам, доближавайки важното ниво на стагнация от 50,0 пункта (водораздел между свиване и разширяване на икономическата активност).

Индексът PMI, измерващ нагласите на мениджърите за техния бизнес през следващите 12 месеца, се влоши до 4-годишно дъно от 59,1 пункта спрямо 59,5 пункта през ноември, което е знак, че европейският бизнес е още по-песимистично настроен за новата година.

"Еврозоната отбеляза слаб старт на 2019-а година, като икономическият растеж е близо до стагнация на фона на спадащо търсене на стоки и услуги", отбеляза Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в агенция IHS Markit. "Това, което започна като забавяне на производството и на износа, вече показва все по-големи признаци за заразяване и на сектора на услугите", допълни той.

Според него общият PMI индекс предполага, че през първото тримесечие на настоящата година икономиката на еврозоната ще нарасне с едва 0,1% спрямо последните три месеца на 2018-а година, когато БВП нарасна с 0,2 на сто.

Индексът PMI, измерващ активността в доминиращата в еврозоната сфера на услугите, остана на декемврийското ниво от 51,2 пункта. Въпреки че окончателният PMI индекс на услугите е по-добър от предварителен индекс от 50,8 пункта, той се стабилизира за втори пореден месец в най-ниско ниво от ноември 2014-а година. Негативен сигнал за икономическия растеж в региона представлява и спада на индекса, измерващ новия бизнес, до 49,5 пункта от 50,7 пункта, като това представлява първо негово понижение под важното ниво от 50 пункта от ноември 2014-а година насам. Индексът, оценяващ заетостта в сферата на услугите, пък се понижи през януари до 52,3 пункта от 53,6 пункта през декември, отбелязвайки най-слабо ниво от края на 2016-а година.

В края на миналата седмица агенция Markit представи и окончателни резултати от свое проучване, показващи влошаване на промишлената активност в еврозоната през януари до 4-годишно дъно. Промишленият PMI индекс се понижи от 51,4 пункта през декември до 50,5 пункта през януари, достигайки най-ниско ниво от ноември 2014-а година.

Влошаване на общата бизнес активност и на активността в сферата на услугите беше отчетно в две от четирите водещи икономики на еврозоната и по-специално в Италия и Франция, при стабилизация в Германия и подем единствено в Испания.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност в Германия, стабилизира на декемврийското ниво от 52,1 пункта, докато индексът в сферата на услугите се повиши през януари до 53,0 пункта от 51,8 пункта месец по-рано и предварителен индекс на ниво от 53,1 пункта.

Окончателният общ PMI индекс на Франция за януари се влоши до 4-годишно дъно от 48,2 пункта (най-ниско ниско ниво от ноември 2014-а) спрямо 48,7 пункта през предишния месец и предварителен индекс на ниво от 47,9 пункта.

Рязко влошаване отчете PMI индексът в сферата на услугите на Италия, понижавайки се през януари до 49,7 пункта от 50,5 пункта през декември, докато общият PMI индекс се понижи до 48,8 пункта от 50,0 пункта месец по-рано, излизайки на негативна територия за прът от ноември 2013-а година.

Проучването на Markit отчете подобрение единствено в Испания, като бизнес активността в сферата на услугите нарасна през януари до 54,7 пункта от 54,0 пункта месец по-рано, а общият PMI индекс се повиши до 54,5 пункта от 53,4 пункта. И тук обаче индексът PMI, оценяващ новия бизнес, се понижи до 25-месечно дъно от 53,0 пункта спрямо 54,6 пункта в края на 2018-а година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна