Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актрисата Елена Димитрова: Да си поговорим за сърцето

БНР Новини
Снимка: sfumato.info

„... действа смразяващо да се чувстваш толкова далеч, сърцето вече не е там, сърцето, което е било там, сърцето, което е било там в средата ... опитваме с морето, опитваме с града, търсим се в планината или в полето... това не е любов, не е любопитство, тревожност е, умора е, искаме да спрем, да не пътуваме повече, да не търсим повече, да не лъжем повече, да не говорим повече, да затворим очи, но своите, да ги притиснем с длани...“
                                                                                                                             Самюъл Бекет

Премиерният спектакъл „Как е“ в Театрална работилница „Сфумато“ е съвместна акция на Елена Димитрова и Васил Ряхов по мотиви от текстове на световноизвестния ирландски драматург и носител на Нобелова награда за литература Самюъл Бекет.

„Бекет винаги ме е привличал с прозренията за човека и света, които, честно казано, импонират на моя мироглед. За мен това е много голям „магнит“ от години, впечатлена съм от него още от ученичка. Не мога да си позволя да кажа, че правя Самюъл Бекет mot à mot, защото „Как е“ е нещо съвсем друго – това е по-скоро представление, вдъхновено от неговите текстове, като са включени малко цитати, фрагменти от него. Тук нямаме персонажи в традиционния смисъл на думата, не сме и себе си също така, а се опитваме да сме две големи фигури, които могат да се определят като Човешкото, което напуска човешкото и Напусналото човешкото, което се връща към човешкото. Иска ми се в „Как е“ да си поговорим за сърцето с хората, къде са ни сърцата…“, казва Елена Димитрова.



Представлението е създадено с финансовата подкрепа на Министерството на културата.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени