Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поскъпване на акциите на Уолстрийт преди речта на Тръмп "За състоянието на съюза"

Водещите фондови индекси на Уолстрийт поскъпват в началото на търговията във вторник към нови 9-седмични върхове на фона на поредица позитивни корпоративни отчети, като инвеститорите са в очакване на годишната реч "За състоянието на съюза", която президентът на САЩ Доналд Тръмп ще произнесе в ранните часове на утрешния ден.

Индексът DJIA се повишава с около 170 пункта (с 0,67%), търгувайки се в най-високо ниво от 4-ти декември насам. Широкият индекс S&P500 нараства с 0,44%, а технологичният индекс Nasdaq Composite - с 0,75%, като и те се търгуват в нови 9-седмични върхове, продължавайки да намират подкрепа от последното заседание на Федералния резерв и от надеждите за постигане на търговска сделка между САЩ и Китай.

Подкрепа за продължаващото и днес възходящо движение на Уолстрийт оказва и новата серия по-добри от очакваното корпоративни отчети за последното тримесечие. Досега около 71% от компаниите, влизащи в индекса S&P500, представиха по-добри от прогнозите печалби за четвъртото тримесечие на 2018-а година. Но докато средните прогнози за печалбите през последното тримесечие са за техен ръст с 15,4%, очакванията на компаниите за растежа на печалбите през първото тримесечие на 2019-а година са доста по-ниски и на нива от едва 0,5%, според данни на Refinitiv.

                                                                                          Графика на S&P500 (на седмична база)

Снимка

Акциите на Estée Lauder Companies Inc. нарастват с цели 13,5%, след като компанията за козметика представи по-силни данни за печалбата и проходите през последното тримесечие.

Акциите на Alphabet Inc. обаче се понижават с близо 1%, след като компанията-майка на Google също представи по-големи от очакваното приходи и продажби за последното тримесечие, но отчете и доста съществен ръст на разходите.

Акциите на Apple Inc. пък нараства с 2%, което отново отрежда на технологичния гигант първата позиция сред американските компании по пазарна капитализация.

Постепенно вниманието на инвеститорите се насочва към ежегодната реч на президента на САЩ Доналд Тръмп "За състоянието на съюза" в ранните часове на утрешния ден  (от 04:00ч. наше време). Анализатори отбелязват, че инвеститорите на Уолстрийт биха могли да се окажат по-чувствителни, отколкото обикновено към основните теми в речта с оглед на пазарните притеснения относно търговските разговори между САЩ и Китай и перспективите за ново принудително спиране на дейността на част от федералното правителството, ако Белият дом и демократите от Конгреса не са в състояние да се споразумеят за финансирането на южна гранична стена с Мексико преди да изтече временно споразумение, според което федералните власти подновиха работата си до средата ма месеца.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна