Eмисия новини
от 00.00 часа

Антоанета Василева от Центъра за безопасен интернет:

Родителите трябва да следят повече как децата използват социалните мрежи

Расте броят на сексуалните насилници онлайн, 90 на сто от децата са попадали в рискова ситуация

Ново мобилно приложение, бързо набиращо популярност сред децата, се свързва със сигнали за онлайн тормоз между деца и педофилски посегателства. Рискът се крие в  анонимното установяване на контакт с друг потребител. За това алармират от Центъра за безопасен интернет. 

Става дума за Tellonym, обясни Антоанета Василева от екипа на центъра, която е координатор на консултативната линия за безопасен интернет. 

Приложението е създадено преди около две години в Германия, а у нас се използва съвсем отскоро. Може да се изтегли и използва без регистрация. В рекламата се набляга на това, че то дава възможност да кажеш всичко, което мислиш, без да се притесняваш. „Истината обаче е, че когато децата го ползват (анонимно или не), е много голям рискът да попаднат на потребител, който, също бидейки анонимен, може да бъде педофил или някой, който тормози други потребители в приложението. Такива сигнали имахме преди няколко дни", разказа Антоанета Василева.  

Специалистите категорично съветват родителите да обърнат внимание на децата да не ползват това приложение. 

„Много често педофилите си правят фалшиви профили, търсят контакт включително през вайбър и през скайп. Много често използват информация, която е достъпна в профилите на децата и казват: аз съм от съседния клас, от квартала, от съседния блок. Затова е много важно да има минимално достъпна информация, публична, по профилите на деца до 18 години, защото има хора, които се възползват негативно от тази информация“, подчерта Василева.

Тук могат да се включат родителите и заедно с децата да ограничат максимално чрез филтрите личната информация.

Все повече стават децата под 13 години с профил в социалните мрежи

Все повече стават децата под 13 години, които в разрез с ограниченията си правят профил в социалните мрежи. „И много често, за съжаление, тези профили са създадени с помощта на родителите им“, алармира Василева, според която родителите подценяват опасностите в интернет. 

Залагането на невярна информация за възрастта на детето го лишава от ефективната защита на социалните мрежи като Facebook и Instagram, категорична е Антоанета Василева. „И двете социални мрежи имат много силни филтри за защита на деца до 18 години, които автоматично биха защитили децата от големи рискове като това да ги открие педофил, да бъдат жертва на онлайн тормоз от непознат, да бъдат обект на сексуални посегателства през интернет.“

Много често педофили установяват контакт с деца през фейсбук, след което пренасочват комуникацията през скайп, защото там много по-трудно могат да бъдат проследени от разследващите, обясняват експертите. 

Децата свалят приложения от електронните магазини, без да са наясно с рисковете

Децата все повече използват мобилни телефони вместо компютри и сами успешно свалят от електронните магазини всякакви игри и приложения, сочат наблюденията на Центъра за безопасен интернет. От там призовават за много сериозен контрол върху съдържанието, което децата свалят. „И яснота, че децата нямат право да свалят всичко, което им изглежда интересно на картинката в електронния магазин.“

Центърът за безопасен интернет връчи награди на деца киберскаути, които през изминалата година са обучавали свои връстници как безопасно да използват интернет. Шестокласници от карловското училище „Христо Проданов“ са сред наградените тази година.

Само през януари са проведени пет операции срещу сексуални престъпления в интернет. „Това са лица, които са извършвали разпространение на материали със сексуално насилие над деца или са осъществявали сексуално изнудване над деца, като са влизали в контакт с тях посредством социалните мрежи“, разказва Явор Колев от отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП.

Расте броят на сексуалните насилници над деца, а около 90 на сто от децата са попадали в такива ситуации, сочат наблюденията на ГДБОП. Колев съветва родителите да са наясно какво правят децата им в интернет и „да спазват определена хигиена в комуникацията“.

Темата е разгледана в звуковия файл. 
Още от

Можем да видим розова Луна в 14:12 часа

публикувано на 19.04.19 в 07:40