Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Природо-математическата гимназия „Васил Друмев“ във Велико Търново

Бивши ученици превърнаха стара класна стая в модерен учебен кабинет

Сред придобивките на математиците е безкрайна учебна дъска върху стените

Бивши възпитаници на училището обновиха един от кабинетите по математика. Обещават да направят и паркинг за велосипеди.
Снимка: Здравка Маслянкова

От днес учениците в Природо-математическата гимназия „Васил Друмев“ във Велико Търново ще могат да доказват теореми и решават интеграли на десетки квадратни метри учебна площ. Това ще се случва не само върху огромна учебна дъска, но и по стените на един от кабинетите. Дължат това на бивши възпитаници на гимназията от випуск 2003, които събрали пари за ремонта на класната стая и я превърнали в най-модерния учебен кабинет в гимназията.

На срещата на випуска през миналата година бившите възпитаници единодушно решили да помогнат на училището си. Събрали пари, организирали и благотворителен футболен мач и с 1600 лева се захванали ремонтират един от учебните кабинети, за да оставят малък спомен, разказва един от инициаторите - арх. Йордан Терзийски. 

"Тук, който е влизал в тази стая преди, помни, че тя беше с едни кожени ламперии. Те бяха изпокъсани и беше време тази стая да претърпи ремонт", описва мястото той. Вярва, че за да бъдат учениците мотивирани за работа и да имат респект към училището, трябва да имат предразполагаща среда. Така бившите ученици, вече пръснати по света, направили нов дизайн и създали кабинет с безкрайна учебна дъска. Сега учителите могат да изнесат целия урок на една дъска, без да се налага да трият по време на час. 

"Това е специална боя, която позволява да се пише директно върху стената и след това, естествено, да се изтрие. Ще позволи на учениците и учителите да имат далеч по-пълноценни уроци", казва арх. Терзийски.

Ремонтът на кабинет 25 не е първото дарение в Природо-математическата гимназия от нейни бивши възпитаници, споделя директорът на училището Ангел Гушев, който също е бил неин ученик. "С дарения успяхме да реновираме лабораторията по химия, с дарения сме правили и други ремонти. Мисля, че най-доброто, което можеше, е точно това – да се избира всяка година по една стая и, ако има желаещи бивши випускници на гимназията, те да знаят къде отиват техните средства."

Провокиран от новата придобивка, директорът математик изпробва дъската преди учениците, и анализира написаното там, че същността на математиката е да дава свобода на мисленето.

"Когато даваме възможност всеки да развива своя потенциал, не го ограничаваме в някакви рамки, даваме му свобода на мислене, това е най-важното в бъдеще. Не една или друга формула, която той ще започни, а широкият мироглед, който той получава и възможността да се развива в различни насоки, когато завърши гимназията."

Всяко връщане в училище събужда спомени за щуротиите в ученическите години. В осми клас математиците от класа на арх. Терзийски ходили в чужбина и посетили училище, пред което имало паркинг за велосипеди. Още тогава гимназистите си мечтаели за такъв и пред тяхното училище във Велико Търново. Сега вече бившите възпитаници обещават да подарят и това.

Чуйте целия репортаж в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!