Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шефът по продажбите на Apple - Анджела Арендс напуска компанията след спада на продажбите на iPhone

Снимка: ЕПА/БГНЕС

По-малко от шест години след нейното наемане от Apple Inc, старшият вицепрезидент по продажбите Анджела Арендс напусна технологичния гигант, съобщава агенция MarketWatch.

Бившият главен изпълнителен директор на Burberry, който пристигна в Apple през 2013-а година и на който се гледаше като на важен мотор на компанията за превръщането ѝ в една по-луксозна търговска марка, напуска своя шефски пост през април. В съобщението на Apple се казва, че Анджела Арендс напуска компания поради "нови лични и професионални занимания“.

"Последните пет години бяха най-стимулиращите, предизвикателни и пълноценни за моята кариера", се посочва в изявление на самата Арендс. "Чрез колективните екипни усилия търговията на дребно не е бил никога по-силна или по-добре позиционирана, за да даде още по-голям принос за развитието на Apple", допълни тя.

Главният изпълнителен директор на технологични гигант Тим Кук заяви, че Анджела Арендс ще бъде заменен от Деридре О`Брайън - дългогодишен изпълнителен директор на Apple, който е ръководител и на отдел човешки ресурси в компанията. Той ще запази и досегашната си позиция, отбеляза Кук.

Смяната е факт след разочароващите предпразнични продажби на моделите iPhone, които се оказа по-слаби с оглед на трудностите, които изпитва Apple на китайския пазар. Акциите на Apple Inc. се понижиха през последните шест месеца с 16,3%, като в същото време широкият фондов индекс S&P500 отбеляза доста по-скромно понижение от 4,1 на сто.

"Беше ясно, че Apple се нуждае от нови стратегии и потенциална промяна на този фронт, за да се катализира търсенето в и извън най-важните пазари на дребно за Apple", отбеляза анализаторът Даниел Айвс от компанията Wedbush, след като беше обявена новината за напускането на Анжела Арендс. Той обаче отбеляза, че не се очакват никакви временни притеснения по отношение на търговията на дребно във връзка с тази смята.

Акциите на Apple поевтиняха за кратко слабо с около 0,2% на извънборсовата търговия след новината за напускането на Анжела Арендс, преди обаче да поскъпнат с 0,3% около 90 минути преди днешния официален старт на търговията на Уолстрийт.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени