Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко свиване на търговския дефицит на САЩ през ноември

Дефицитът с Пекин се понижи с близо 3 млрд. долара до 35,4 млрд. долара

През ноември 2018-а година международният дефицит на САЩ при търговията със стоки и услуги се сви изненадващо силно с цели 11,5%, достигайки 5-месечно дъно в резултат на намаляващ вноса на клетъчни телефони и на петролни продукти, след като месец по-рано дефицита се разшири до 10-годишен връх.

В рамките на ноември американският търговски дефицит се сви с 11,5% до 49,3 млрд. долара от 55,7 млрд. долара през октомври (рекорден дефицит от октомври 2008-а година насам), показват данни на Департамента по търговия, докато осредните очаквания на финансовите пазари бяха за доста по-скромно намаляване на дефицита до 54,0 млрд. долара. Това представлява първо намаление на търговския дефицит на САЩ след пет поредни места на силен растеж.

Причина за рязкото свиване на дефицита е спада на американския внос през ноември с 2,9% до 259,2 млрд. долара в резултат най-вече на намаляване на вноса на петролни продукти и на клетъчни мобилни телефони, като в същото време износът на произведени в САЩ стоки се понижи с по-скромните 0,6% до 209,9 млрд. долара.

Въпреки рязкото намаляване на търговския дисбаланс през ноември, за първите единадесет месеца на настоящата година търговският дефицит на САЩ се разшири до 552,3 млрд. долара спрямо дефицит за около 500 млрд. долара за същия период на 2017-а година и все още има реален риск да достигне през цялата 2018-а година рекордни за последното десетилетие нива от 600 млрд. долара. Търговският дефицит беше по-голям за последен път през 2008-а година, когато достигна 700 млрд. долара.

Това означава, че през миналата година САЩ ще отчета най-висок годишен търговски дефицит в рамките на последното десетилетие въпреки усилията на администрацията на президента Доналд Тръмп да намали рязко огромния търговски дисбаланс посредством политиката на високи мита главно върху вноса на китайския стоки.

Междувременно дефицитът с Китай се сви през ноември с 2,9 млрд. долара до 35,4 млрд. долара, но все още остава недалеч от рекордните нива, достигнати по-рано през годината.

Една от основните причините, поради които търговският дефицит на САЩ продължава да бъде много висок, е че американската икономика се намира в много по-добра форма от другите водещи икономики, а американците са в по-добро финансово положение, отколкото потребителите в повечето от останалите държави и с оглед на това харчат повече за по-евтини вносни стоки, имайки предвид силния щатски долар.

С оглед на това дефицитът може отново да започне да се влошава, ако доларът продължава да се засилва, правейки произведените в САЩ стоки по-скъпи за чуждестранните купувачи. Глобалният икономически растеж продължава да се охлажда, което също би трябвало да навреди на търсенето на американски стоки зад граница.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна