Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Робот-лектор, разработван в БАН, ще помага в общуването на деца с аутизъм

Снимка: interestingengineering.com

В сайтовете за технологични новини тези дни една публикация предизвика голям интерес. Учени от лабораторията "Криейтив мъшийнс" са създали механична ръка, която е в състояние да се самопрограмира, дори след като е регистрирала неизправност. Начинът на действие на робота е сходен с този на новородено бебе, което лежи в кошчето и самостоятелно изучава и придобива представа за заобикалящата го среда. Според ученитеq за първи път робот проявява способност да си представи самия себе си и да осъзнае предназначението си, разбирайки как да действа без вградена механика.

Прехвърляйки се в реалния свят, съвсем близо до нас, откриваме едни от най-полезните разработки на Института по роботика на БАН - роботи, които не се взират в себе си, а помагат на хората със специални потребности.

Заместник-директорът на института проф. Роман Захариев обясни пред Радио София, че тези роботи могат да обслужват както хора с увреждания, така и да организират живота и средата на хора, които са твърде възрастни, за да се грижат сами за себе си.

В момента специалистите от Института по роботика разработват специален робот-лектор, който да осъществява връзка с деца с аутизъм. Задачата на този робот ще бъде да преодолее трудното контактуване при тези деца.    

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!