Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Почти 2/3 от аптеките са готови за новите кодове на лекарствата, извежда в заглавие СЕГА. 2000 аптеки са готови за старта на новата система за продажба на лекарства, а броят им се увеличава ежедневно, заяви Деян Денев, председател на Българската организация за верификация на лекарствата. Общо аптеките у нас са 3600, като част от тях обявиха, че ще имат огромни трудности да осигурят оборудване за новите задължителни кодове, с които ще се продават медикаментите с рецепта от 9 февруари. Т.нар. верификация на лекарствата, която изисква всяка опаковка да има уникален код, чрез който да се проследява от производителя до аптеката, се въвежда с директива на ЕС, а целта й е да се спре продажбата на фалшиви лекарства. Тя обаче изисква наличие не само на четци в аптеките, но и на компютри и софтуер, какъвто част от тях нямат. Без тях те няма да имат право да продават лекарства с новите кодове. На пазара обаче още поне година ще има и медикаменти със старите опаковки, които могат да се продават без допълнително оборудване. От 3600 аптеки у нас само 2300 работят със здравната каса и е сигурно, че са оборудвани с аптечен софтуер. Затова и част от останалите фармацевти протестират и искат отлагане на старта на системата. Във вторник те дори облякоха жълти жилетки. От здравното министерство пък увериха, че ще има гратисен период без глоби за аптеките без четци.

Ще има специална програма за рехабилитация на учители, четем още в СЕГА. Просветното министерство води разговори със синдикатите за започването на програма за рехабилитация на педагогическите специалисти. Това потвърдиха от ведомството в отговор на разпространеното от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" съобщение, че МОН е заявило готовност за разработване и осъществяване на подобна национална програма. Председателят на синдиката Юлиян Петров коментира, че е получил принципно съгласие от министъра на образованието Красимир Вълчев. Детайлите по програмата обаче тепърва ще се обсъждат и ще са ясни едва след подписване на съответните документи. Идеята е МОН да финансира част от средствата, които учителите заплащат за своя престой при посещаване на базите за възстановяване по програмата на НОИ за рехабилитация.

8 630 000 лв. ще бъдат инвестирани от просветното министерство за създаването на система за контрол достъпа до училищата, изграждане на асансьори и оборудване на лаборатории и работилници с апарати, уреди, прибори и материали за лабораторни упражнения и демонстрации, пише МОНИТОР.  Средствата са по две от националните образователни програми за 2019 г - „Създаване на достъпна и архитектурна среда и сигурност в училище“ с бюджет от 1 250 000 лв. и „Осигуряване на съвременна образователна среда“, финансирана с 7 380 000 лв. Те са обявени за обществено обсъждане заедно с още 15 програми.

Сигурността във включените в програмата школа ще се подобри с 550 000 лв. С тях ще се изградят сигнално-известителни системи, видеонаблюдение на входовете и спортните площадки на училищата, както и 14 турникета с електронни карти за контрол на достъпа. Това се прави във връзка със зачестилите случаи на физическа агресия между ученици, родители и ученици, родители и учители, проблемите с наркоразпространението, тютюнопушенето и употребата на алкохол във и около училищата

Вкарват фирмите за дуално обучение в онлайн система, информира МОНИТОР. Всички работодатели, които отговарят на изискванията за осъществяване на обучение чрез работа (дуално обучение), ще бъдат включени в информационна база данни. Създаването и поддържане на такава система ще бъде заложено в наредба, подготвяна от министерството на икономиката. Наредбата ще определи условията и реда за включване на предприятие в информационната база данни и обстоятелствата, които подлежат на вписване. Обучението чрез работа ще помогне за преодоляване на недостига на квалифицирани кадри за предприятията в България и намаляване на младежката безработица.

Приблизително 1 млн. българи, които подлежат на мобилизация, нямат военна подготовка, коментира вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов, цитиран от МОНИТОР. Поводът за коментара му бе проекта за доброволна военна служба, за която Каракачанов настоява да се въведен. Каракачанов обърна внимание и на проблема с липсата на кадри и напомни, че за първа година постъпващите в армията са малко повече от напускащите. Според него не трябва да се съсредоточаваме върху големия процент кандидати за служба, които след това са отхвърляни заради здравни проблеми.

В София живеят два пъти по-добре от Варна, сочи ТРУД. Стандартът на живот в София е над два пъти по-голям отколкото в Пловдив и Варна. А спрямо по-бедните области в страната благосъстоянието в столицата е над четири пъти по-високо, сочат данните на Националния статистически институт. Брутният вътрешен продукт (БВП) на човек от населението в София е над 30 хил. лв. На второ място по размер на БВП на човек от населението изненадващо се нарежда Стара Загора със 17,5 хил. лв. като по този начин изпреварва редица по-големи градове в страната. Общината се стреми да привлича инвеститори, които дават високи заплати, а безработицата в Стара Загора е много ниска. На трето място е София област с 15,5 хил. лв. БВП на човек, което се дължи на близостта до столицата. Област Варна остава на четвърто място с БВП на човек от населението в размер на 13,8 хил. лв. След това в класацията е Габрово с 12,3 хил. лв. БВП на човек, а челната шестица се допълва от Бургас с 12,2 хил.

Буйстващ пътник предизвика катастрофа между два автобуса в София, научаваме от  ТРУД. Два столични автобуса по линиите 280 и 94 са се блъснали в „Студентски град“ заради буйстващ пътник. Това съобщи ръководителят на отдел „Организация, координация, контрол и безопасност на обществения транспорт“ към ЦГМ Лъчезар Пеков. Има един пострадал. Предното стъкло на автобус 280 е счупено. Пътникът се е заяждал със шофьора. Ритал седалката му и дръпнал волана. Това е причината водачът да изпусне управлението и да се удари в автобус 280. Счупеното стъкло е наранило ръката на шофьора. Той е прегледан от Бърза помощ и е освободен. Мъжът, причинил инцидента, е задържан в 7- мо РПУ.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени