Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Канадски дипломати съдят правителството си

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Канадските дипломати, които страдаха от мистериозно влошаване на здравето докато бяха в Куба през 2017 г. съдят Отава за това, че им е отнело твърде много време да ги евакуират и да им осигурят лечение.

Общо 14 души, включително настоящи и бивши дипломати и техните семейства, са завели иск за 28 млн. канадски долара ($21 млн.) срещу федералното правителство, предаде АФП, позовавайки се на канадски медии. Те пострадали от вече известния като „синдром Хавана” - мистериозна болест със симптоми включващи силна мигрена, звукови и визуални нарушения.

Според тв Си Би Си, който направила интервюта с петима от засегнатите, първите симптоми са се появили през пролетта на 2017 г., но според тях на Отава ѝ трябвало повече от година, за да помогне на когото и да е.

Докато беше във Вашингтон външният министър на страната Кристия Фрийланд бе попитана какво ще каже по въпроса, тя заяви, че безопасността на дипломатите е на първо място.

„Няма да коментирам нищо конкретно, но ще кажа, че се срещнах с част от тези дипломати и както им казах и на тях, тяхното здраве и безопасност трябва да са наш приоритет и те имат моето съчувствие и загриженост”, каза Фрийланд.

На 30 януари Канада обяви, че намалява персонала в посолството в Куба си наполовина в резултата от необясними симптоми. Само 8 души ще останат в дипломатическата мисия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени