Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК намали силно прогнозите за растежа на БВП на еврозоната и в целия ЕС през 2019

Европейската комисия прогнозира рязко охлаждане на икономическия растеж в еврозоната и в целия ЕС през настоящата година, визирайки очакваното забавяне в най-значимите страни - членки в резултат на глобалното търговско напрежение и растящия публичен дълг.

Според т.нар. "зимна прогноза" на ЕК, БВП в рамките на еврозоната ще нарасне през тази година с едва 1,3% спрямо "есенната прогноза" на Комисията от миналия ноември за експанзия с 1,9%, преди да последва слабо подобрение на растеж през 2020-а година до 1,6% (но под предходна оценка за растеж с 1,7%).

Комисията намали драстично очакванията си за растежа на БВП на Германия през 2019-а от 1,9% до 1,1% след повишение с 1,5% през 2018-а година, запазвайки прогнозата си за икономическа експанзия от 1,7% през следващата година.

За Франция ЕК също вече залага на по-слаб растеж от 1,3% през тази и от 1,5% през 2020-а година спрямо "есенната прогноза" за растеж от 1,6% през всяка една от двете години.

Най-драматична низходяща ревизия има по отношение на Италия, като Комисията вече очаква анемично повишение на БВП през 2019-а от едва 0,2% (при предишна оценка за растеж от 1,2%) и експанзия от 0,8% догодина (под 1,3% предишна оценка).

Европейската комисия очаква и солидно забавяне на растежа в рамките на всички 27 страни - членки на ЕС (изключвайки Великобритания, която планира да напусне ЕС на 29-и март) до 1,5% през настоящата година от 2,1% през 2018-а година и под ноемврийска оценка за растеж от 2,0%. За следващата година прогнозира подобрение на икономическата експанзия в ЕС до 1,8 на сто (но при предишна оценка за растеж от 1,9%).

В последния си икономически доклад ЕК цитира като основни причини за занижените прогнози търговското напрежение в световен план и забавянето на китайската икономика. Комисията също така отбелязва подновените притеснения относно дълговата устойчивост, главно в Италия, като причина за силно занижените очаквания за икономиката на Апенините.

Комисията също така отбеляза за наличието на вътрешни фактори, които са довели до влошаване на икономическите перспективи. "По-слабото автомобилно производство в Германия, социалното напрежение във Франция и голямата несигурност относно бюджетната политика на Италия са сред факторите довели до занижените прогнози на ЕК", заяви на пресконференция европейският комисар Пиер Московиси.

ЕК подчерта, че новите прогнози са обект на голяма несигурност и са изложени на риск от нова низходяща ревизия с оглед най-вече на неясния процес на Брекзит (дали Великобритания ще излезе от ЕС с или без споразумение).

Занижените прогнози на ЕК са по-лоши от представените през декември последни средносрочни икономически прогнози на ЕЦБ, според които БВП на еврозоната се очаква да нарасне през 2019-а година с 1,7 на сто.

Европейската комисия също така прогнозира забавяне на инфлацията в еврозоната до 1,4% през тази година - под оценката на ЕЦБ за растеж на индекса на потребителските цени (CPI) с 1,6 на сто, което би било далеч под целевото ниво на централната банка за инфлация от малко под 2 на сто.

Таблица със зимните и есенните прогнози на ЕК за икономическия растеж в ЕС

Снимка

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна