Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на еврото към двуседмично дъно след слабите икономически прогнози на ЕК

Европейските борси също реагират негативно на слабото икономическия развитие на стария континент

По време на търговията в четвъртък еврото се понижава към двуседмично дъно спрямо долара, след като Европейската комисия намали рязко своите прогнози за икономическия растеж в еврозоната. Подновените притеснения относно представянето на икономиката на стария континент се отразяват негативно и на европейските фондови борси.

Еврото се понижава с 0,3% към двуседмично дъно около 1,1324 долара, отправяйки поглед към важните бивши негови дъна около 1,1305/1,1289 областта (серия дъна от началото и от края на януари), след като силно занижените прогнози на ЕК за икономическия растеж в еврозоната биха усложнили плановете на ЕЦБ да повиши рекордно ниските си лихвени ставки в рамките на настоящата година.

Допълнително негативно влияние върху днешната търговията на единната европейска валута оказват и оповестените по-рано днес данни, показващи изненадващо влошаване на индустриалното производство в Германия през декември за четвърти пореден месец.

Британската лира също се намира под натиск от продажби преди края на редовното заседание на Английската централна банка (от 14:0ч. наше време), тъй като остават в сила притесненията, че Обединеното кралство може да напусне ЕС на 29-и март без постигнато споразумение за бъдещите търговски отношение със Съюза. Паундът се понижава с 0,26% към двуседмично дъно около 1,2890 щатски долара, пробивайки под 1,1300 нивото за пръв път от 22-ри януари насам.

Слабото представяне на европейската икономика се отразява негативно и на търговията на основните фондови пазари на стария континент. Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,57%, френският CAC40 - с 0,6% и британският FTSE100 - с 0,2%. Най-солиден спад бележат фондовите индекси на борсите във Франкфурт и Милано, съответно с 1,27% и с 1,22%, след като ЕК обяви много силна низходяща ревизия на досегашните си прогнози за икономическия растеж през 2019-а година на Германия (до 1,1% от 1,8% прогноза през ноември) и на Италия (до едва 0,2% от 1,2%).


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!