Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АЦБ запази британската лихва на ниво от 0,75%, но намали рязко прогнозата за икономическия растеж през 2019 година

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Английската централна банка запази основния си лихвен процент непроменен, но намали рязко прогнозата си за британския икономически растеж през настоящата година. Въпреки това АЦБ продължава да очаква постепенно увеличаване на лихвените ставки през следващите години.

След края на редовното си заседание АЦБ заяви, че и деветимата членове на борда на банката са гласували единодушно за запазване на основната британска лихва на ниво от 0,75%. Централната банка обаче отново потвърди, че е необходимо продължително, постепенно затягане на паричната политика, предвид инфлационните прогнози, но същевременно предупреди за наличието на различни фактори, натежаващите върху икономиката на Великобритания.

"Затихването на световния икономически растеж, отразяващо затягането на финансовите условия и въздействието на глобалното търговско напрежение върху бизнес средата, както и несигурността около Брекзит, ще окажат влияние върху британската икономика", посочи АЦБ. По отношение на Брекзит, банката потвърди позицията си, че "подходящият път на паричната политика ще зависи от баланса на ефектите от Брекзит върху търсенето, предлагането и валутния курс. Отговорът на паричната политика по отношение на Брекзит - каквато и форма да приеме той, няма да бъде автоматично и може да бъде и в двете посоки (както на понижаване, така и на повишаване на лихвените ставки)".

АЦБ намали рязко своята прогноза за растежа на британската икономика през 2019-а година до 1,2% (от предишна оценка за 1,7%) и за 2020-а - до 1,5% (от 1,7%), цитирайки негативното влияние от по-слабото търсене на британския експорт и несигурността относно влиянието на напускането на ЕС върху инвестициите и потребителските разходи.

В същото време централната банка повиши инфлационната си прогноза в рамките на една година до 2,35% от 2,10%, намали слабо двугодишната си прогноза до 2,07% от 2,12% и увеличи тригодишната си инфлационна оценка до 2,11% от 2,03%.

За разлика от някои други водещи централни банки обаче АЦБ отново потвърди очакванията си, че основният британски лихвен процент ще се повиши през следващите години, макар и слабо, ако има "плавен и контролиран" Брекзит.

Управителят на централната банка Марк Карни посочи след края на заседанието, че икономиката на Великобритания все още не е готова за Брекзит без сделка. Тъй като бъдещето партньорството на Обединеното кралство с Европейския съюз остава неясно, "мъглата около Брекзит" причинява краткосрочни колебания на икономическите данни и поставя под напрежение британския бизнес, допълни той.

Британската лира задълбочи днешното си низходящо движение на валутния пазар след по-слабите прогнози на АЦБ за икономическия растеж, като за кратко се търгуваше в ново двуседмично дъно от 1,2854 щатски долара. Еврото също поскъпна за кратко към двудневен връх от 0,8812 паунда. Последва ограничаване на тези първоначални загуби, като британската лира отскочи обратно към 1,2900 долара, а еврото върна обратно под 0,8800 паунда, тъй като инвеститорите вероятно обърнаха внимание на потвърдения от АЦБ ангажимент, че основната лихвена ставка ще бъде повишена през следващите години.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени