Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чудни атракции стартират в родопското село Киселчово!

| обновено на 08.02.19 в 11:38

Ако човек е голям, колкото са големи мечтите му, то едно село е голямо, колкото са големи събитията в него.

В  Родопа планина, на 1200 м. надморска височина, с 32 къщи и 10 жители е село Киселчово. Тази година то е част от програмата на Европейската столица на културата – Пловдив 2019.

 "Артел 13", в партньорство с НЧ „Проф. д-р Ас. Златаров 1927“ – с. Смилян, започва серия от ателиета „Хлябове в обредните традиции на Родопите“.  Проектът е част от Програмата на #Пловдив2019 - Европейска столица на културата

Всяко едно от ателиетата е тематично и ще ни научи на конкретен обреден хляб - как се приготвя, какви са символите върху хляба, каква е конкретната традиция в региона.

В рамките на няколко месеца ще се проведат следните ателиета:

Сватбен обреден хляб – 08-09.02

Обреден хляб за Тодоровден – 22-23.02

Великденски обреден хляб – 15-16.03

Обреден хляб за Гергьовден – 06-07.04

Обреден хляб за новородено, погребения и помени – 18-19.05

Ателиетата са отворени за участие както на интересуващи се участници от страната, така и за родопчани, които желаят да се запознаят в детайли с традициите, свързани с конкретните обреди.

Ателиетата са част от Програмата "Пловдив 2019 – Европейска столица на културата" и са финансирани от проект Пловдив 2019 - #Читалища / Plovdiv 2019 – Chitalishta

Интересуващите се за записване за участие могат да се свържат с организаторите на e-mail: kiselchovo@abv.bg или на тел.03036 5246

Илия Годев, секретар на  НЧ „Проф. д-р Ас. Златаров 1927“ – с. Смилян разказа, че са избрали темата за хляба, защото той е навсякъде в нашето ежедвение. Той разказа още: Ние сме част от Пловдив 2019, защото знаем, че Родопите имат традиции и имат не само материално, но и нематериално културно наследство, което не е познато добре на публиката. 

Приготвянето на хляба за празнични поводи е тайнство, за да се пази тази сила, то хлябът трябва да се направи от хората в семейството, например за сватбените хлябове то те трябва да се приготвят от близки на семейството на младоженците. 

Интервю с Илия Годев можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна