Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Саудитският престолонаследник споменал „куршум“ в разговор за Хашоги

2
Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман е заявил през 2017 г., че ще стигне до използване на „куршум“ срещу журналиста Джамал Хашоги, ако той не престане с критиките си срещу саудитската монархия, предаде БТА.

Това се посочва в публикация на в. „Ню Йорк таймс“, цитирана от световните агенции. 

На 2 октомври 2018 г. Хашоги беше убит в саудитското консулство в Истанбул от саудитски агенти, дошли от Рияд, припомня Франс прес. Това убийство породи дълбока дипломатическа криза за Саудитска Арабия и опетни репутацията на престолонаследника, обвиняван от американски и турски представители, че е поръчал убийството. Рияд приписва престъплението на „неконтролируеми елементи“ и казва, че принцът няма нищо общо.

Според „Ню Йорк таймс“ принц Мохамед е споменал думата „куршум“ в разговор с един от приближените си Турки Алдахил.

Разговорът бил засечен от US разузнаването, което сега преглежда щателно минали телефонни разговори на принца и пратени от него есемеси в опит да се опита да изясни кой е отговорен за убийството на журналиста, твърди изданието.

Джамал Хашоги

Принцът казал, че ако Джамал Хашоги не се върне доброволно в Саудитска Арабия, то трябва да бъде докаран със сила. Ако и двата метода не сработят, принцът казвал, че би използвал „куршум“, за да спре Хашоги.

Американски анализатори заключават, че принцът може би не е имал това буквално предвид и че не е искал обезателно Хашоги да бъде застрелян, а по-вероятно е използвал фразата метафорично.

Разговорът бил проведен в момент, в който официалните представители в кралството са били все повече обезпокоени от критиките на Хашоги към саудитското управление. Същият месец Хашоги започнал да пише за в. „Вашингтон пост“ и висши саудитски представители са обсъждали как да го подмамят обратно в Саудитска Арабия.

„Ню Йорк таймс“ се позовава на настоящи и бивши американски и чужди представители, директно запознати с американски разузнавателни доклади. В последните няколко месеца Агенцията за национална сигурност разпространи разузнавателни доклади до други шпионски агенции, Белия дом и близки чужди съюзници относно комуникациите на принца.

На 10 октомври група американски сенатори от Републиканската и Демократическата партия задействаха закон, който заставя Тръмп да каже на Конгреса в срок от 120 дни кои чужди граждани той смята за отговорни за това убийство и да въведе санкции срещу тях при необходимост. Междувременно САЩ вече наложиха санкции на 17 саудитски представители във връзка със случая. Срокът от 120 дни изтича днес.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна