Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кралска сестра се кандидатира за премиер на Тайланд

Уболратана Махидол
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В безпрецедентна стъпка най-голямата от трите сестрина тайландския крал се включи в надпреварата за следващ премиер на страната, предаде Би Би Си.

Принцеса Уболратана Махидол (67 г.) ще се кандидатира от партия, лоялна на бившия премиер Таксин Шинаватра. Решението й е в разрез с традицията, според която кралското семейство стои извън политиката.

Парламентарните избори в Тайланд са насрочени за 24 март. Вотът се смята за първи шанс страната да се върне към демокрацията след 5-годишно управление на военна хунта.

Родена през 1951 г. в Лозана, принцеса Уболратана Махидо е най-голямото дете на покойния крал Пумипон Адулядет. През 1972 г. тя се омъжва за американски гражданин, отказва се от титлата си и се мести в САЩ. След развода се връща в родината си и отново се включва в кралския живот. Принцесата е активен потребител на социалните мрежи и играе в няколко тайландски филма.

Неин съперник на изборите ще бъде настоящият премиер Прают Чан-оча – бившият генерал, който оглави военната хунта, взела властта през 2014 г.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени