Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шанс да бъдем добри

Снимка: Иван Гърков

Фондация „Светът на Мария“ дава шанс да помогнем на хора с интелектуални затруднения в изработването на мартенички, каза пред БНР Миряна Сирийски от фондацията.

В дневния център в София всеки ден идват 35 млади хора с интелектуални затруднения, за да развиват своите умения, посочи тя и добави, че когато идват доброволци в центъра настроението се променя:

„Едно от ключовите неща за хората с интелектуални затруднения е, че те са непознати за външния свят. Към тях има огромно недоверие. Всички тези хора в целия си живот са изживявали преди всичко някой да ги гледа с недоверие и да не ги харесва. Когато дойдат хора с интерес, с любопитство, с отворени сърца и души, да ги приемат, да ги харесат, да ги разпознаят какви са – това им влияе и им помага да се чувстват много по-добре. Човек светва!“.

В предаването "Преди всички" Миряна Сирийски отбеляза, че доброволците, които искат да се включат в кампанията, трябва да са сръчни: „За да бъде красиво едно нещо, то трябва да бъде завършено. Ние не искаме милозливи отношения към нашите сувенири. Искаме да ни приемат като можещи и че нашите сувенири са хубави“.

Изработените мартенички ще могат да се поръчват онлайн, както и ще бъдат представени на различни базари с благотворителна цел.

„Всички средства, които постъпват през продажбата на тези мартенички, ние ги влагаме в материали, за да можем да продължаваме дейността в тази работилница“, посочи Миряна Сирийски.  


Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна