Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нанси Пелоси: Номинация на Дейвид Малпас може да подкопае мисията на Световната банка

Нанси Пелоси и Дейвид Малпас

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси критикува остро номинацията на Дейвид Малапс за президент на Световната банка, като заяви, че "това заплашва да подкопае мисията на международната финансова институцията", съобщава агенция MarketWatch.

Това стана факт само ден, след като в сряда президентът Доналд Тръмп определи отявления критик на Световната банка за номинация на САЩ за важния пост. Въпреки че окончателното решение трябва да бъде взето от борда на директорите на СБ, по принцип за ръководител на финансовата институция се избира американската кандидатура за този пост.

В специално изявление в четвъртък късно вечерта Нанси Пелоси посочи, че чрез тази номинация Доналд Тръмп "пропилява" възможността за свой избор за шеф на Световната банка. "При номинирането на Дейвид Малпас за ръководител на Световната банка, президентът за съжаление избра човек, чийто съмнителни основни ценности заплашват да подкопаят мисията на международната финансова институция и водещата роля на Америка в напредъка на тази мисия”, заяви лидерката на Конгреса, която е от Демократическата партия.

Пелоси също така отбеляза, че ако бъде избран, Малпас "трябва да се ангажира с опазването и укрепването на многостранния характер на банковата институция и да продължи усилията за борба с климатичните промени, както и за защита на социалните и човешките права".

По-рано в четвъртък "Файненшъл таймс" публикува изявление на Дейвид Малпас, в което той изложи своите приоритети, ако бъде назначен за президент на Световната банка. За да насърчи общия икономически растеж, банката “трябва да се съсредоточи върху основната си мисия да помага на развиващите се страни и да въведе измерими стандарти за отчетност”, посочи той.

"Банката трябва да работи за отстраняване на държави от програмите си за кредитиране, когато те достигнат по-високи нива на доходи, позволявайки на банката да се концентрира върху развиващите се страни, които най-много се нуждаят от кредитиране", допълни Малпас, визирайки най-вече Китай.

Дейвид Малпас нееднократно критикува практиките на Световната банка за кредитиране, особено по отношение на Китай, който според него е достатъчно богат, за да се нуждае от такава финансова подкрепа, като в същото време Пекин би трябвало да прави по-високи разходи за получаваните заеми.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна