Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Риби разпознават себе си, гледайки се в огледало

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Риби успешно преминаха през стандартен тест с огледало, като разпознаха своя образ в отражението, предаде БТА, като цитира Асошиейтед прес.
Сега учените са на кръстопът и си задават куп въпроси. Означава ли това, че рибите притежават самосъзнание? Тестът с огледалото е стандартна практика за установяване дали то е налице. Специалистите се съмняват, че рибите притежават самосъзнание, въпреки че разпознават своето отражение.
Малко животни издържат теста. При него специалистите отбелязват как живите същества реагират на собствения си образ, гледайки се в огледало. Хората успешно преминават теста, когато са на възраст между 18 и 24 месеца.
Резултатите от опитите с риби бяха публикувани в изданието PLOS Biology. Екипът на Масанори Кода от университета в Осака твърди, че опитните животни с успех са преминали теста с огледалото. Изпитанията били направени с морски риби от вида риба-чистач. Но те не притежават самосъзнание, както е при хората, твърдят японските специалисти. Рибите разчитат на по-малки умствени възможности в процеса на разпознаването си и благодарение на тях се справят успешно със задачата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна