Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без разговори между Доналд Тръмп и Си Цзинпин преди края на търговското примирие на 1 март

Си Цзинпин и Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в четвъртък, че не възнамерява да се срещне с китайския си колега Си Цзинпин преди крайния срок на 1 март, определен от двамата лидери за постигане на търговско споразумение между водещите световни икономики, съобщава Ройтерс.

Запитан по време на събитие в Овалния кабинет дали ще има среща преди крайния срок на 1 март, Тръмп заяви ясно: "Не". На нов въпрос, дали двамата лидери ще имат среща през следващия месец, той отговори: "Все още не. Може би. Вероятно твърде скоро. Вероятно твърде скоро".

Неговите забележки сякаш потвърдиха коментари на висши служители от американската администрацията, че е малко вероятно двамата президенти да се срещнат преди изтичането на крайния срок на постиганото в началото на декември търговско примирие. Това от своя страна може да охлади надеждите за бързо постигане на търговска сделка и може да предизвика нов трус на пазарите на акции на Уолстрийт.

По време на вечеря между Доналд Тръмп и Си Цзинпин в Аржентина в началото на миналия декември двамата лидери се съгласиха на 90-дневна пауза в търговската война между САЩ и Китай, за да бъде предоставено време на техните екипи да договорят търговско споразумение.

Още тогава Тръмп заплаши, че ако преговорите се провалят, Белият дом ще увеличи настоящите американски тарифи върху вноса на китайски стоки за 200 млрд. долара от 10% на 25%. Ройтерс напомня, че за следващата седмица е насрочен нов кръг от преговори, който ще се проведе в Пекин.

Източник на агенцията, запознат с водените разговори, посочи, че съветниците на Тръмп са загрижени, че приемането на покана за среща на двамата президенти би породило на този етап необосновани очаквания за бърза сделка и може да подкопае силната позиция на САЩ в преговорите, като двете страни все още остават далеч една от друга по основните структурни въпроси, свързани с интелектуална собственост.

Предвижда се президентът на САЩ да пътува до Азия в края на този месец за среща с лидера на Северна Корея Ким Чен Ун във Виетнам, като това доведе до предположения, че Тръмп може да се срещне и с китайския президент по време на своята азиатска визита. Преди време самият Тръмп посочи, че това е една от възможностите, а другата е Си Цзинпин да пристигне в Съединените щати.

Междувременно най-висшият икономическият съветник на Белия дом Лари Къдлоу заяви в четвъртък пред репортери, че лидерите на двете водещи икономически суперсили все още могат да се срещнат на по-късна дата. "В даден момент двамата президенти ще се срещнат, това посочи самият г-н Тръмп. Но подобна среща е все още доста отдалечена във времето", допълни той.

Новината за липса на скорошна среща между Тръмп и Си предизвика спад на акциите, търгувани на Уолстрийт, тъй като беше разклатен досегашния инвеститорски оптимизъм, че двете страни бележат напредък в търговските преговори преди рязкото увеличение на митническите тарифи на САЩ върху вноса на китайски стоки след края срок на 1-ви март. Самият Доналд Тръмп подчерта нееднократно, че при липса на сделка, митата на китайски стоки за 200 млрд. долара ще бъдат вдигнати от 10% на 25% още на 2-ри март.

Индексът на сините чипове DJIA приключи търговията в четвъртък със спад от 220 пункта (понижение с 0,87%), широкият индекс S&P500 се понижи с 0,94%, а технологичният индекс Nasdaq Composite - с 1,18%.

Фючърсите на трите основни американски фондови индекса остават под натиск и през петъчната извънборсова търговия. Фючърсите на DJIA се понижават с нови 75 пункта (с 0,3%), на S&P500 - с 0,32% и на Nasdaq100 - с 0,5%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!