Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Решението за сливането на Deutsche Bank и Commerzbank ще бъде взето преди европейските избори през май

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Предварителното решение да се позволи или да се забрани сливането на Deutsche Bank AG и Commerzbank AG вероятно ще бъде взето преди европейските избори през май, съобщи в петък германският седмичник WirtschaftsWoche, цитирайки източник, запознат с въпроса.

"Ако дотогава няма споразумение, сделката може да се счита за приключила", посочи неназованият източник. Той също така отбеляза, че германското правителството увеличава натиска за постигане на подобно споразумение, тъй като финансовият министър Олаф Шолц и неговите съветници "наистина искат това банково сливане".

Според WirtschaftsWoche Германия и ЕС трябва да се координират по въпроса, защото евентуално сливане може да доведе до действия на германската държава, които биха могли да се разглеждат като държавна помощ.

В края на миналата седмица главният изпълнителен директор на Deutsche Bank Кристиан Зевинг отрече, че кабинетът на канцлера Ангела Меркел тласка най-големия кредитор на Германия да се слее с неговия важен конкурент в лицето на Commerzbank, заявявайки, че той "не чувства подобен натиск от страна на правителството".

Междувременно финансовият министър Олаф Шолц заяви в петък, че той е разговарял с двете банки относно тяхното бъдеще, но определи като "спекулация" информациите за предстоящо сливане на Deutsche Bank и Commerzbank.

На събитие на агенция Блумбърг в Лондон Шолц посочи, че не може да си представи каква е връзката между предстоящите избори за Европейски парламент и банковия сектор, визирайки информацията на WirtschaftsWoche. "Истината е, че ние обсъждаме положението на финансовата индустрия в Германия, това е задачата на нашето правителство", посочи немският финансов министър.

Той добави, че е необходима стабилна банкова система, която да подкрепи германските компании. "Важно е да има както международни, така и национални банки, опериращи в Германия, които да обслужват икономиката. Важно е да имаме силен банков сектор, който да прави това, което националните компании-шампиони правят и могат да направят".



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна