Eмисия новини
от 10.00 часа

Разработиха инсулиново хапче-инжекция, вдъхновено от костенурка

За хапчето учените от Масачузетския технологичен институт следвайки принцип, по който се изправя обърната по гръб костенурка.
Снимка: Фелис Франкел, МТИ

Американски учени разработиха хапче-инжекция с размерите на грах, което доставя инсулин през стомаха и чиято стоманена обвивка препятства стомашната киселина да разгради медикамента, предаде БТА.

Учените от Масачузетския технологичен институт (МТИ) изобретили новото хапче, следвайки принципа, по който се изправя обърната по гръб костенурка. Това става благодарение на специфичната форма на нейната черупка, съобщи Асошиейтед прес.

Новото устройство има същата форма и съдържа микроинжекция. Иглата е от сух инсулин и се задейства с миниатюрен захарен диск. Стомашната киселина разгражда захарта, инсулинът се усвоява през стените на стомаха, а обвивката от неръждаема стомана се изхвърля през червата.

Десетилетия наред са правени опити да бъде разработен инсулин за орален прием, защото е известно, че той се понася по-добре, отколкото венозният. Но стомашната киселина разгражда много лекарства, включително и инсулина, преди организмът да ги усвои. 

„За секунди хапчето минава през хранопровода, а след няколко минути достига до стомаха и впоследствие организмът усвоява лекарството“, обясни д-р Джовани Траверсо, водещ автор на изобретението и гастроентеролог в болница "Бригам" в Бостън. Той е работил съвместно с медицинския технолог Робърт Лангър и с компанията производител на инсулин "Ново Нордиск".

Досега изобретението е тествано само върху прасета и при тях намалява нивото на захарта, както това се постига с обикновена инжекция.

Ако действа успешно, новият механизъм може да послужи за прием не само на инсулин, но и на други лекарства.Още от

Има безплатен WiFi в центъра на Варна

публикувано на 11.10.19 в 10:06