Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС одобри компромис за „Северен поток 2“

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нови европейски правила за регулиране на газопровода „Северен поток 2“ бяха одобрени почти единодушно от посланиците на страните членки в Брюксел, съобщиха дипломати, цитирани от Ройтерс. Регулациите може да усложнят полагането на руско-германския тръбопровод, но няма да попречат на проекта.

Представителите на 28-те страни членки одобриха компромисно предложение на Германия и Франция от последния момент, което промени езика на новите правила за регулация на тръбата. Енергийни компании и на двете страни имат свои фирми, които са инвестирали в новата газова връзка по дъното на Балтийско море и до днес имаха противоречия по „Северен поток 2“.

Първоначалното предложение щеше да включи строящите се крайбрежните тръбопроводи в законите на ЕС за вътрешния енергиен пазар, с което Брюксел щеше да има дума върху оперирането им.

Според дипломатически източници Берлин е оказал натиск над европейските столици да блокират тази директива. Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер е председател на комитета на акционерите на компанията „Норд Стрийм“.

В настоящата си форма „Северен поток 2“, строен от руската държавна компания „Газпром“, не би отговарял на по-строги правила, предвиждани за нови инфраструктурни проекти.

Най-новият вариант на текста сочи, че Берлин, а не Брюксел ще има водещата дума за газопровода. Т.е. Германия ще контролира приемния терминал, а европравилата ще важат от точката, която прави връзка с газопреносната мрежа. Дипломатически източник посочи, че по този начин се ограничава предаването на Брюксел на суверенни правомощия на страните от ЕС в сферата на енергетиката.

Европейски източници заявиха, че регулациите може да усложнят или забавят строежа, но не и да го осуетят.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени