Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Крамп-Каренбауер зове Европа към промени

Ангела Меркел с лидерката на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европа трябва да се промени, за да просперира в това „съревнование на системи“ с Китай и САЩ, смята лидерката на германския Християндемократичен съюз (ХДС) Анегрет Крамп-Каренбауер, сочен за наследник на канцлерката Ангела Меркел.

В интервю за „Политико“ тя заяви, че целта на ХДС след предстоящите евроизбори през май е да формира мнозинство от „конструктивни европейски сили“ в новия Европейски парламент. Освен Европейската народна партия (ЕНП), чийто гръбнак е ХДС, това мнозинство може да включи социалисти, либерали, представители на „Република, напред!“ на френския президент Еманюел Макрон и евентуално Зелени. Но не и популисти от крайната левица или десница. Запитана дали партията на унгарския премиер Виктор Орбан „Фидес“ ще бъде част от това проевропейско мнозинство, Крамп-Каренбауер заяви, че „ситуацията е много трудна“. „Но докато „Фидес“ е част от ЕНП, имаме възможност да разрешаваме проблемите чрез диалог“, подчерта тя.

„Европа не може да бъде единствено получател на стратегически решения от Китай или САЩ. Самите ние трябва да бъде силни, за да оформяме глобалните правила“, каза Крамп-Каренбауер, която оглави ХДС през декември.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна