Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колкина дупка – пещерата с реки, красиви водопади и уникална животинка

4
Входът на пещерата Колкина дупка прилича на кладенец,
Снимка: Пещерен клуб „Под Ръбъ“

В най-дълбоката пещера в България - Колкина дупка, има няколко реки, красиви водопади и галерии, като надеждата, че достъп до тях някой ден ще имат не само спелеолозите.

Тя се намира до село Зимевица, община Своге, и се изследва от пещерен клуб „Под Ръбъ“ над 10 години.

„В нея има много красиви образувания, които са уникални за България“, казва Николай Петров, един от членовете на клуба и сред първооткривателите на пещерата.

„Освен, че е най-дълбоката в България – 542 метра, експедиция този януари установи, че тя е третата по дължина – 13 километра и 115 метра“, каза той.

По дължина от второто място я делят 300 метра, като очакванията са при следващото снемане на данни да се придвижи напред. А геоложки погледнато потенциалът за дълбочината на пещерата е 750 метра, посочи Николай Петров.

Той разказа, че техният „малък селски клуб от Церово“ открил Колкина дупка през 2009 г. и оттогава я изследва.

„Има още какво да се проучва“,  каза Петров, като посочи, че предстои да се направи описание, карта на галериите, изобщо „десетки години работа“.

По думите му входът на пещерата прилича на кладенец, като тя започва със серия от отвеси с обща дължина малко над 100 метра, поради което трябва въже за проникването в нея. Следват няколко големи зали, като най-голямата е с дължина 350 м и с височина и ширина, които варират около 30-ина метра

„Има открита една животинка – вид пещерна пиявица, която в целия свят се намира само в две пещери - Колкина, а другата съседна на Колкина… Интересното е, че биолози за първи път успяха да я снимат“, посочи Николай Петров.

Повече за пещера чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна