Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брукс Тигнър: Държавите от НАТО няма да блокират ратификацията на протокола за членството на Македония

Снимка: NLO Skopje

Държавите-членки на НАТО няма да създават пречки пред ратификацията на протокола за членството на Македония в Алианса. Това е мнението на редактора от авторитетното военно издание "Джейнс Дифенс уикли" Брукс Тигнър. Според него ратификацията ще отнеме около година. 
    

Официално Македония е изпълнила всички критерии за присъединяване към НАТО - реформирала е своята армия, задействала е демократичния контрол над нея, макар че има още какво да се желае по отношение на модернизацията. Не мисля, че някоя страна-членка ще блокира процеса на ратификация по простата причина, че твърде много от тях са изправени пред сходни предизвикателства“, коментира той в интервю за предаването „Събота 150“.

Брукс Тигнър посочи новите възможности, които се отварят пред Скопие след споразуменията с Гърция:

„Сега, след като въпросът с името на Македония бе решен, отношенията между Гърция и Македония могат да получат по-нататъшно развитие, например да се отвори вратата за регионални учения между тях, а защо не и с всички съседи на Македония. Така че наистина пред нея се откриват доста възможности като стабилизиращ фактор в региона“.

Запитан дали вижда близка атлантическа перспектива и за Сърбия, Брукс Тигнър посочи: "Труден въпрос. Сърбия има доста шизофренно поведение по отношение на НАТО. Проучванията сочат, че хората са скептични за членството си в Алианса, макар да са склонни да се присъединят към ЕС. А Сърбия има и силни връзки с Русия, в това число и православието. Не забравяйте, че Русия е най-големият инвеститор там - тя притежава голяма част от нейната индустрия, както и доста медии. Това са доста силни връзки".
Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!