Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владо Бучковски: Започва нова ера за Македония

Бившият македонски премиер Владо Бучковски
Снимка: wikipedia.org

Започва нова ера за Македония, заяви пред БНР бившият премиер на страната Владо Бучковски, след като тази седмица Македония направи най-важната крачка по пътя си към членство в НАТО с подписването на протокола за присъединяване към Алианса, но под името Северна Македония. По думите му с членството на страната в НАТО ще гарантира териториалната й цялост:
     

„За нашата държава голямата придобивка е това – слага се край на евентуални варианти, при които Македония би могла отново да се превърне в разменна монета“.

Бучковски бе категоричен, че членството на Македония в НАТО има голямо значение не само за самата Македония и региона, но и за цяла Европа и дори по-далеч. Стабилността ще е ключът, каза той. По думите му това е силен сигнал към Белград и Прищина, че ако има ясна воля и силна поддръжка от ключовите играчи в международната политика, чудесата са възможни.

„Заев и Ципрас направиха чудо“, смята Бучковски. В интервю за предаването "Събота 150" той изтъкна и ролята на българския премиер Бойко Борисов.

Бившият премиер на страната прогнозира, че процесът по ратификация ще приключи до края на годината и от 1 януари 2020 г. Македония вече ще е член на НАТО.  

Владо Бучковски отбеляза още, че ще е много важно след изборите за Европейски парламент да се продължи процесът на разширяване. Той се надява да се преодолее скептицизмът в някои от държавите-членки на Съюза:

„Македония има капацитет. Голям е успехът, който направи Македония със споразумението с Гърция за името на страната. Ние платихме висока цена, но това е нашата жертва за по-добър живот. Убеден съм, че това и ЕС ще го оцени и ще даде шанс на страната да започне преговори за членство“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна