Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордан Божилов: С приемането на Македония процесът по разширяване на НАТО ще затихне

Йордан Божилов
Снимка: БНР

С приемането на Македония процесът по разширяване на НАТО временно ще затихне. Това заяви пред БНР Йордан Божилов – председател на Софийския форум за сигурност. Той подчерта, че подписването на протокола за присъединяване на Македония към Алианса е положителен сигнал както за Македония и региона, така и за самото НАТО.
      

В предаването „Събота 150“ експертът посочи какви са настроенията и очакванията в страната:

„Основната част от македонското население приветства присъединяването на страната. Те очакват на първо място сигурност. Те считат, че рисковете, които съществуват за Македония и от вътрешнополитически план, но и в регионален аспект, ще бъдат по-лесно разрешавани, ако страната е член на НАТО. Това действително е така, защото Алиансът създава много предпоставки и за обсъждане, и за търсене на решения, за подпомагане на държавите. Това е и смисълът на НАТО – да решава различни въпроси на сигурността. На второ място македонците считат, че присъединяването им към НАТО ще доведе до икономическо развитие и просперитет. Идеята е, че членството ще доведе до стабилност и оттам повече чуждестранни инвестиции. Счита се още, че присъединяването към НАТО е една от стъпките към бъдещето присъединяване към ЕС, защото критериите най-вече в политическата сфера и за членство в НАТО, и за ЕС са едни и същи“.

Божилов отбеляза, че няма никаква изненада при реакцията на Русия:

„За нея това е неблагоприятен факт, но това е процес, в който трета страна няма място“.

„Македония трябва да продължи по пътя на изпълнение на критериите, но аз не виждам пречка от която и да било страна, която да блокира процеса към пълноправното членство. Предполагам, че в относително кратки срокове ще видим Македония пълноправен член“, прогнозира още Божилов.

„Членството в НАТО, което допринася за сигурността на държавите, не е безплатно. Колкото по-силна е една армия на една държава, толкова по-силно е НАТО“, подчерта още Йордан Божилов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна