Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Соня Каникова: Речта на Тръмп си беше истинско минно поле

Снимка: БГНЕС
Доналд Тръмп произнесе добра реч с много положителен призив за единство, избегна напълно акцента върху конфликта си с демократите, което съпътства неговото президентство и вместо това призова демократи и републиканци да работят заедно. Това коментира пред БНР журналистът Соня Каникова относно годишната реч на американския президент за състоянието на Съюза. Според нея все пак Тръмп няма да намери общ език с опонентите си.

„Миграционната политика и стената на границата с Мексико е само една от мините, които Тръмп беше заложил в речта си – мини за демократите. Речта му всъщност си беше едно истинско минно поле с различни свои елементи“, посочи журналистът в интервю за предаването "Събота 150". 

"Ставаме свидетели по време на тази администрация на демонтиране на една мрежа от международни договори за контрол върху оръжията. Има такава нагласа - да се напускат трудно постигнати договори. Има малко политическа воля за предоговаряне, а едновременно с това има остра риторика по отношение на договорите. Тенденцията е доста опасна", изказа мнение още Соня Каникова. 

Различните оценки на анализаторите за речта тя обясни с политическите им пристрастия и липсата на обективност:

„Гласовете по средата казват, че Тръмп е произнесъл изненадващо умерена, обмислена и дисциплинирана реч“.

Каникова посочи какви са реакциите на американците след речта: „Между 46-47 млн. зрители са гледали речта. Това е най-голямата аудитория на годишна президентска реч след 2010 г. 76% от тях я оценяват положително. Изненадващо висок е процентът на одобрение и по една от най-противоречивите теми, свързани с президентството на Тръмп – миграционната политика. Рейтингът на Тръмп след произнасянето на речта е скочил на 47%“.

Американският президент заяви в обръщението си, че САЩ са готови да проучат възможността за нов американско-руски договор за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, в който да се включат още Китай и други държави. На свой ред министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви, че Москва се изтегля от договора след 6 месеца, като симетрична мярка след решението за напускането му, което САЩ взеха в началото на февруари.

В предаването „Събота 150“ кореспондентът на БНР в Москва Ангел Григоров коментира руската реакция: „Русия ще реагира реципрочно. Путин събра на среща в Кремъл министрите на външните работи и на отбраната, изслуша докладите им по темата и обяви руските ответни мерки. Те предвиждат започване на т.нар. научно-изследователски и опитно-конструкторски работи по създаване на новите оръжия, които вече няма да са съобразени с ограниченията на договора. Путин посочи, че руските предложения към САЩ остават в сила, а вратите за преговори са отворени. Същевременно обаче призова двете министерства да не инициират никакви преговори по договора. Той се ангажира и Русия да не разполага ракети със среден и малък обсег нито в Европа, нито в други части на света, докато там не се появят подобни американски ракети“.  

Според Григоров не е възможно Русия да се опита да убеди Китай да се присъедини към евентуално руско-американско споразумение. 


Още по темата чуйте в звуковите файлове.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени