Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стилиян Бурханларски: Заплахата от военна намеса във Венецуела е реална

Николас Мадуро (вляво) и Хуан Гуайдо.
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Очаквам военна намеса във Венецуела като крайно решение, заяви пред БНР дипломатът Стилиян Бурханларски. Според него все пак диалогът още не е изчерпан. 

По думите му случващото се във Венецуела е продължение на една икономическа агония в последните десетина години:

„Големите петролни източници за приходи в хазната на Венецуела започнаха малко по малко да намаляват, след като падна цената на петрола. От друга страна се намали и производството на петрол в страната – близо 50% спадна в последните 10 години. Това създаде големи проблеми за изпълнение на социалните програми, а от там се създаде и недоволство в страната. Това даде сила на опозицията“.

Според дипломата появата на Хуан Гуайдо на политическата сцена не е случайна:

„Той беше изнамерен като удобен, млад, харизматичен лидер на опозицията. Мисля си, че той има голям шанс да спечели битката. Зад него стои могъщата сила – САЩ, които на всяка цена трябва да провалят експеримента на Уго Чавес във Венецуела, продължаван от Николас Мадуро. Трябва да спечели Вашингтон, трябва да спечели Тръмп, защото след като неговият звезден проект да изгради стена на границата с Мексико се проваля, очевидно с оглед на приближаващите избори и с оглед да бъде преизбран, Тръмп трябваше да намери някаква друга победа и му се отдава тази възможност във Венецуела. Ако успее да свали Мадуро, това ще бъде голям успех“.

В интервю за предаването "Събота 150" Бурханларски подчерта, че Венецуела е голям проблем за САЩ, защото там се „настанява“ Китай, който вече е придобил 300 нефтени кладенци. САЩ трябва да попречи на Китай да се доразвие като сила, която ще доминира в петролната политика на Венецуела, обясни още той.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени