Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светослав Малинов: Европа трябва да наложи надзор над сфери като "Натура 2000"


Европейската комисия да наложи задължителен надзор над някои сфери в отделните страни. Това предложи в Стара Загора евродепутатът Светослав Малинов. По думите му това трябва да замени сега недействащия механизъм за мониторинг. Той смята, че за България една от сферите, която трябва да е под надзор, е “Натура 2000“.

В Стара Загора Светослав Малинов коментира с граждани теми като Брекзит и предстоящите европейски избори. По думите му с напускането на Великобритания Европейския съюз има възможност да засили общи политика като избора на общ прокурор, което до този момент е било немислимо. Той разкритикува и правителството, че все още не е обявило кой от тримата кандидати за тази длъжност ще подкрепи. „Пълна загадка ми е как ще гласуват българските представители за европейски прокурор“, каза Малинов.

Евродепутатът заяви, че механизмът за мониторинг на България е показал, че е несъстоятелен, а Европейската комисия трябва да има възможност за задължителен надзор на различни сфери, като “Натура 2000“.

„Трябва да се махне този мониторинг, който показа пълната несъстоятелност на този механизъм и пълната безпомощност на българските правителства да правят реформи по този начин и да се замени с разглеждане на случай по случай и много бърза реакция и санкции от Европа. Не може механизмът да е 12 години в сила, да не са изпълнени изискванията и да няма никакви санкции. Самата европейска комисия изглежда жалка“, каза Малинов. И допълни идеята си за допълнителен надзор от страна на ЕК над различни сфери.  

„Искам Европейската комисия да наложи задължителен надзор над някои сфери, специално за България трябва да е върху „Натура 2000“. Не да чакат българските съдилища да извършат всички проверки и да стигнат до извода, че май е законно, ама не е хубаво и тогава да се стига до другото ниво. Тези неща трябва да са достояние на цяла Европа. Българската природа в този смисъл не е българско, а европейско богатство. Това, че българските министри се борят срещу българската природа, е толкова по-зле за тях“, заяви евродепутатът.

По темата Брекзит той заяви, че българските граждани трябва да са в готовност да съберат всички документи за престой и работа, ако се стигне до излизане на Великобритания без споразумение. Той предупреди и учащите на Острова да следят внимателно обявените такси за университети, за да не останат изненадани с по-високи такси при излизане без споразумение.

Той заяви, че все пак се надява да се достигне до удължаване на срока за преговори. Заради напускането на Великобритания обаче се повишава доверието в Европейския съюз и еврото, каза Малинов. И прогнозира, че в новия европарламент от 700 депутати, едва 150 ще бъдат представители на евроскептичните партии.

„На тези избори за Европейски парламент най-после в България ще се проведе и разговор за еврозоната. През следващия мандат на Европейския парламент вероятно ще настъпят сериозни реформи и България трябва да се приближи максимално до Европа“, каза още Малинов.

Той лично обаче не смята че ще присъединим към Еврозоната. „Въпросът е да сме подготвени за това и този дебат да се проведе както трябва“, коментира евродепутатът.

Малинов вече бешеноминиран от ДСБ за кандидат за водач на общата листа на обединението „Демократична България“. Утре ще станат ясни и кандидатите на коалиционните партньори от „Да, България“, припомни Малинов. Той обясни, че едва след това може да коментира общата листа и кандидати.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна