Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аплаузи за „Картоиграчи“ по Гогол за 100 години професионален театър в Плевен

Драматичен театър „Иван Радоев“, Плевен
Снимка: teatur-plevenbg.com

С премиерата на „Картоиграчи“ по  Гогол в Плевен отбелязаха 100 години от създаването на професионален театър в града. Голямата сцена от днес носи името на създателя и първи директор - артиста  Александър Гюров.

Режисьор на постановката е Денис Азаров от Московския „Център - Гогол“.

Зрителите дълго аплодираха прекрасното изпълнение на актьорите в „Картоиграчи“ по Гогол - Асен Данков, Адриан Филипов, Антъни Пенев, Петьо Кръстев,  Георги Енчев, Генадий Николов, Сергей Константинов , Васил Витанов. Дебют на плевенска сцена направи Александър Кънев.

В съвременния прочит на режисьора женските роли изпълняват Нина Илиева – Петкова, Мария Йорданова, Бориса Сарафова, Камелия Хатиб.

От днес сцената носи името на създателя на театъра преди 100 години - Александър Гюров, обяви и в края на представлението директорът на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ Васил Василев.

„Искаме да запазим традициите“ , каза за „Хоризонт“ той.

„Искаме да запазим паметта на театъра. Уникалността на това място е, че още от самото си създаване театърът играе на тази сцена и вече 100 години той присъства именно и само в това пространство. Беше важно не само за трупата, а и мисля, че и за града, да напомним кой е бил създателят, кой е бил инициаторът и кой е бил първият директор на плевенския театър - Александър Гюров“, добави Васил Василев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени