Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест в Мадрид срещу преговори на властта със сепаратисти

3
Десетки хиляди участват в митинга, свикан от консервативната опозиционна Народна партия, дясноцентристката партия „Гражданите“ и крайнодясната „Вокс“.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Десетки хиляди души се събраха днес в центъра на Мадрид на протест срещу предложените от премиера Педро Санчес преговори с лидерите на Каталуния.

Политическото напрежение се увеличава броени дни преди началото на делото срещу 12 лидери на каталунските сепаратисти заради ролята им в неуспешния опит за отцепване на провинцията през 2017 г.

Митингът беше свикан от консервативната опозиционна Народна партия, дясноцентристката партия „Гражданите“ и крайнодясната „Вокс“. Според тях премиерът Санчес извършва национално предателство, като преговаря със сепаратистки настроените местни власти в Каталуния и затова демонстрантите поискаха оставката му.

„Според мен човек трябва да е последователен. Социалистическата партия постигна най-лошите си резултати в историята, а се оказа, че човекът, който я доведе до тези резултати ни управлява и взима важни решения за съдбата на Испания“, каза демонстрантка. „Тук сме с искане да се проведат избори и да видим какъв ще е резултатът. Ако пак го изберат, ще го приемем за министър-председател, но ако не ...“, добави тя

Според последните социологически проучвания Народната партия, „Гражданите“ и „Вокс“ биха спечелили мнозинство в парламента при евентуални предсрочни избори.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна