Eмисия новини
от 10.00 часа

Учителка по математика издава ръководство по бродерия на английски език

Учителката от Кюстендил Стефка Михайлова издава наръчник по бродерия на английски език. Той ще се ползва от българи на работа в чужбина.
Снимка: Кирил Фалин

Пенсионирана учителка от Кюстендил Стефка Михайлова, преподавала десетилетия математика в училищата в града, издава ръководство по бродерия на шевици на английски език. Това е четвъртата ѝ книга албум, която ще се ползва и от чужденци.

Към Михайлова се обърнали в социалната мрежа с молба да даде схемата и формулата за бродиране. Така тя създала и група за бродерия във Фейсбук.

„Ръководството ни, наречено „Схеми на шевици“, включва автентични български шевици от различни краища на България, вадени в схеми за по лесна работа“, обясни Стефка Михайлова.

„Съвременните жени са свикнали да работят гоблени, които са дадени в схеми, а при нас самото разчитане на шевиците в известен смисъл  ги затруднява. Примерно шевиците на женските ризи, защото те са най ценни, особено тези на ръкава, на полите и пазвата…“, добави тя.

После ги разчитам и ги давам в схеми за лесно бродиране, а освен това има във Фейсбук група „Шевица от скрина“, където съм пуснала схемите и там обменяме опит по отношение на традициите в бродиране, на всичко, което е ценно и стойностно“, каза още Стефка Михайлова от Кюстендил.

Още от

Храмът на Ванга в Рупите на 25 години

публикувано на 14.10.19 в 16:19