Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учителка по математика издава ръководство по бродерия на английски език

Учителката от Кюстендил Стефка Михайлова издава наръчник по бродерия на английски език. Той ще се ползва от българи на работа в чужбина.
Снимка: Кирил Фалин

Пенсионирана учителка от Кюстендил Стефка Михайлова, преподавала десетилетия математика в училищата в града, издава ръководство по бродерия на шевици на английски език. Това е четвъртата ѝ книга албум, която ще се ползва и от чужденци.

Към Михайлова се обърнали в социалната мрежа с молба да даде схемата и формулата за бродиране. Така тя създала и група за бродерия във Фейсбук.

„Ръководството ни, наречено „Схеми на шевици“, включва автентични български шевици от различни краища на България, вадени в схеми за по лесна работа“, обясни Стефка Михайлова.

„Съвременните жени са свикнали да работят гоблени, които са дадени в схеми, а при нас самото разчитане на шевиците в известен смисъл  ги затруднява. Примерно шевиците на женските ризи, защото те са най ценни, особено тези на ръкава, на полите и пазвата…“, добави тя.

После ги разчитам и ги давам в схеми за лесно бродиране, а освен това има във Фейсбук група „Шевица от скрина“, където съм пуснала схемите и там обменяме опит по отношение на традициите в бродиране, на всичко, което е ценно и стойностно“, каза още Стефка Михайлова от Кюстендил.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени