Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Рома" и "Фаворитката" доминираха на наградите БАФТА

| обновено на 11.02.19 в 12:39
8
Рами Малек
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Черно-бялата драма "Рома" на режисьора Алфонсо Куарон - автобиографичен поглед към детските му години, и историческата комедия "Фаворитката" на Йоргос Лантимос доминираха на наградите БАФТА, съобщава БТА.

"Рома" - продукция на стрийминг платформата Нетфликс, спечели приза във водещата категория за най-добър филм, както и отличията за най-добър чуждоезичен филм, най-добър режисьор и операторско майсторство.

Историческата комедия "Фаворитката", която водеше по номинации за отличията с 12 на брой, спечели седем награди БАФТА. Продукцията беше отличена в категориите за най-добър британски филм, най-добра актриса (Оливия Колман), най-добра актриса в поддържаща роля (Рейчъл Вайс), оригинален сценарий, сценография, костюми и грим и прически.

Двата филма водят с по 10 номинации за наградите "Оскар", които ще бъдат раздадени на 24 февруари, припомнят агенциите.

Призът за най-добър актьор беше присъден на Рами Малек за превъплъщението му в образа на легендарния вокал на "Куин" Фреди Меркюри във филма "Бохемска рапсодия". След като вече спечели отличия "Златен глобус" и от Гилдията на филмовите актьори, Малек е считан за фаворит в категорията за главна мъжка роля на предстоящите "Оскар"-и.

Превъплъщението в образа на джаз пианиста Дон Шърли във филма "Зелената книга" донесе на Махершала Али поредна награда за най-добър актьор в поддържаща роля.

След 30 години във филмовата индустрия режисьорът Спайк Лий най-после получи награда БАФТА. Отличието му беше присъдено в категорията за най-добър адаптиран сценарий за "Черен в клана" ("BlacKkKlansman").

Призът за най-добра анимация получи "Спайдърмен: В Спайди-вселената".

В категорията за звук беше отличен филмът "Бохемска рапсодия".

Сред големите губещи се оказаха филмите "Роди се звезда" и "Вице" ("Vice"), които бяха съответно с по седем и шест номинации за наградите "БАФТА. Двете продукции спечелиха само по едно отличие - "Роди се звезда" в категорията за оригинална музика, а "Вице" - за монтаж.

Филмовата монтажистка Телма Шунмейкър беше удостоена с почетно членство на БАФТА - най-високото отличие, присъждано от Британската академия за кино и телевизия. Сред носителите му са Чарли Чаплин, Алфред Хичкок, Стивън Спилбърг, Шон Конъри, Елизабет Тейлър, Стенли Кубрик, Антъни Хопкинс, Джуди Денч, Ванеса Редгрейв, Кристофър Лий, Мартин Скорсезе, Алън Паркър, Сидни Поатие.

Телма Шунмейкър получи отличието от президента на БАФТА принц Уилям. Херцогът на Кембридж беше придружен на церемонията от съпругата си. Херцогинята на Кембридж Катрин беше избрала за церемонията ефирна бяла рокля с една презрамка, с която се открояваше на фона на преобладаващо тъмните тоалети.

Носител на приза "Изгряваща звезда" - единственото отличие на Британската академия за кино и телевизия, което се определя от публиката, стана Летиша Райт ("Черната пантера"). Наградата се присъжда на обещаващи млади таланти, които не е задължително да са дебютанти в киното.

Наградите БАФТА на Британската академия за кино и телевизия се връчват две седмици преди "Оскар"-ите. Те са смятани за важен индикатор за вероятен успех при определянето на носителите на най-престижните отличия в света на киното.

Носителите на 72-рите наградите БАФТА бяха обявени на церемония в "Роял Албърт хол" в Лондон. Водеща на наградното шоу за втора поредна година беше Джоана Лъмли, която замени дългогодишния домакин Стивън Фрай.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна