Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Над 400 000 фирми трябва да декларират действителните си собственици, припомня СЕГА. Вместо да напомни на задължените, че трябва да изпълнят закона, Агенцията по вписванията реално създаде объркване. Над 400 хил. фирми и още десетки хиляди неправителствени организации (НПО) ще трябва да подадат декларации кои са действителните им собственици пред Търговския регистър до края на май. Поредният административен тормоз за бизнеса е под благовидния предлог, че така ще се противодейства на прането на пари. Дори едноличните търговци и собствениците на еднолични ООД, където собствениците са очевидни, не са освободени от задължението. Според новите правила от 1 февруари до 31 май действителните собственици трябва да бъдат заявени пред Търговския регистър с нотариално заверена декларация. Това означава нови разходи за търговците и НПО-тата - за нотариус и държавна такса за деклариране, а вероятно и за адвокат, който да подаде документа. Законът за мерките срещу изпирането на пари предвижда тежки санкции за неспазване на нормата - неподалите заявление за реалните си собственици могат да бъдат глобени с от 1000 до 10 000 лв.

Пресни ремонти пак показаха дефекти, пише още СЕГА. София продължава да изглежда зле поддържан град, а ремонтите в столицата в края на зимата отново блеснаха с всякакви дефекти. Само година след края на ремонта на бул. "Дондуков" вече има големи пукнатини в асфалта, алармира общинският съветник Иво Божков. От публикуваните от него снимки се виждат и голямо количество унищожени антипаркинг колчета. За калпавото изпълнение на "Дондуков" сигнали имаше още по време на ремонта, който приключи в края на 2017 г. и струваше 7 млн. лв. Месец след пускането на обновения булевард по утвърдена софийска традиция общината започна ремонт на ремонта. Изоставена на произвола е и друга важна инфраструктура на града - велосипедните алеи, показа проверка на "Спаси София". Тези трасета на много места са неизползваеми заради абсурдното си изпълнение, но разбитата им настилка ги прави съвсем непригодни за придвижване. Според неправителствената организация градската управа трябва да преосмисли концепцията си, ако иска повече хора да се присъединят към екологичния начин на движение.

Софиянци се жалят от незаконни строежи, продължава в същата посока МОНИТОР. Софиянци масово се оплаквали през изминалата година на столичния омбудсман Лилия Христова от незаконно строителство. Това става ясно от годишния отчет на обществения посредник. В него се констатира, че граждани са подали 232 жалби, което е с 36% повече в сравнение с 2017 година. 48% от всички жалби, питания и писма са за незаконни строежи. В последните дни на декември са постъпили 92 сигнала от собственици на жилищни имоти срещу проекта за подробен устройствен план за „Младост 1 - Мусагеница“. След строителството по брой жалби се нареждат сигнали, които не са в правомощията на обществения посредник, както и писма във връзка с благоустройството на територии и административното обслужване. В сравнение с 2017 г. през отчетния период има увеличение на жалбите и сигналите, свързани с проблеми в етажната собственост, екология, градски транспорт, местни данъци и такси.

Кредитите от 100 до 250 бона с 20% нагоре, извежда в заглавие МОНИТОР. Броят на кредитите се увеличава с 12,3% на годишна база, като достига 2,918 милиона при 10,8% годишно повишение в края на септември. В края на декември в сравнение с края на третото тримесечие на миналата година броят им нараства с 0,1%, а размерът им - с 1,9%. Най-голям е ръстът на броя на кредитите, които гражданите са вземали в диапазона от 100 хил. до 250 хил. лева, като на годишна база те са с 20% повече, сочат данните на БНБ.

Бензиностанции затварят заради касовите апарати, сочи ТРУД. Редица бензиностанции може да бъдат принудени за затворят врати на 31 март, защото няма да могат да изпълнят новите изисквания за касовите бележки, предупреди Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация (БПГА). Според последните промени в наредбата за отчитане на оборота чрез фискални устройства, до края на март върху касовите бележки от бензиностанциите трябва да се отпечатват още три компонента – размер на акциза и ДДС-то, цена без акциз и ДДС и покупната цена, на която горивото се доставят в обекта. Поставянето на срока 31 март за изпълнение на тези изисквания е абсурдно тъй като до 30 юни бензиностанциите трябва да сменят използваните от тях Електронни системи с фискална памет (ЕСФП), чрез които отчитат оборота, каза Светослав Бенчев. Бензиностанциите бяха задължени да направят това с предишните промени в наредбата за отчитане на оборотите. За да бъдат изпълнени новите изисквания в кратък срок трябва да бъде актуализиран софтуерът на всички бензиностанции в страната като все още не е ясно точно как може да стане това и колко ще струва. Но по-същественият въпрос е какъв е смисълът от тази спешна промяна, при положение че само след три месеца пак ще трябва да бъдат сменени всички системи за отчитане на продажбите на горива, каза Светослав Бенчев.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!