Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов проведе спешна среща с Ема Хопкинс по случая "Гебрев"

Руски агент, замесен в случая "Скрипал", е бил 3 пъти в България

Българските и британските власти работят от няколко месеца по отравянето на Гебрев

| обновено на 11.02.19 в 11:07
Среща в Министерския съвет по случая "Гебрев"
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата потвърди, че руски агент, свързан с отравянето на Сергей Скрипал във Великобритания, е бил три пъти в България през 2015 година. Засега българските служби не откриват връзка между престоя му у нас и твърденията на бизнесмена Емилиян Гебрев, че бил отровен с вещество от типа "Новичок". Случаят беше обсъден на спешна среща при премиера Бойко Борисов. Темата на срещата е било евентуалното отравяне на бизнесмена и собственик на оръжейния завод "Дунарит" Емилиян Гебрев. На срещата са присъствали главният прокурор Сотир Цацаров, министърът на вътрешните работи Младен Маринов и главният секретар на МВР Ивайло Иванов. 

Българските и британските власти работят от няколко месеца по случая с отравянето на бизнесмена Емилиан Гебрев, обяви Н.Пр. Ема Хопкинс относно информацията, че един от замесените в случая „Скрипал“ е бил в България през 2015 година, когато е бил отровен Гебрев. Тя потвърди, че съвместните действия на двете страни ще продължат и след Брекзит:

„Работим в съвместен екип, в близко партньорство и предстои да установим фактите по този случай“.

"Европейските служби се отнасят много сериозно към всякакви предположения за намеса на руските служби в Европа".

В средата на октомври миналата година прокуратурата е възобновила досъдебното производство за отравянето на Гебрев на базата на писмо на бизнесмена, заради съмненията му, че през 2015 година е бил отровен с вещество от семейството на Новичок. Главният прокурор Сотир Цацаров обяви:

„От тогава до сега се работи в пълно сътрудничество и координация с британските служби. На тях е осигурен пълен достъп до всички документи и всички материали по делото и резултатите от всички действия по разследването. До Великобритания са изпратени европейска заповед за разследване и съответни писма, които да осигурят легалната основа на взаимодействието между българските и британските власти. Всякакви твърдения и внушения за бездействие по разследването, всякакви твърдения и внушения за това, че случаят едва ли не е бил оставен настрани и по него не се е работило от българските служби и прокуратура, меко казано не отговарят на истината“.

През 2015 година Гебрев се почувствал зле след вечеря в столичен хотел и бил откаран в болница. Със сходни симптоми са лекували сина на бизнесмена и един от служителите му. Прокуратурата образувала досъдебно производство за опит за убийство. Направени били експертизи.

"В отработено кафе, от кафе машината в дома на господин Емилиян Гебрев, има следи от инсектицид, който е силно токсичен, се е съдържал в руколата, в салата, която са консумирали господин Гебрев и неговите партньори, но в изключително ниско количество".

През 2016 година наказателното производство е спряно, но е възобновено през октомври миналата година след писмо на Гебрев. Той имал съмнения, че веществото, с което е отровен, може да е от семейството на "Новичок". Случаят разследва екип на прокуратурата, МВР и ДАНС. Разпитани били 13 свидетели, а Гебрев за първи път представил на разследващите резултати от изследване, което сам поръчал във финландска лаборатория.

"В пробите не са открити субстанции, които да са свързани със съответния списък към Конвенцията за забрана на химическото оръжие".

Цацаров потвърди, че Сергей Федотов, който Великобритания смята за помагач при отравянето на Сергей Скрипал в Солсбъри, бил в България три пъти през 2015 година - през февруари, април и май.

"Прокуратура, МВР и ДАНС работят основно по установяване на маршрута на руския гражданин - отсядане в хотели, ползване на превозни средства, контакти с български граждани".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна