Eмисия новини
от 04.00 часа

Великобритания и Швейцария подписаха търговско споразумение валидно след Брекзит

Великобритания и Швейцария подписаха споразумение, чрез което двете държави да продължат да търгуват при преференциални условия след Брекзит, защитавайки по този начин търговски отношения на стойност 32 млрд. паунда, заявиха от Търговският департамент на Обединеното кралство, съобщава Ройтерс.

Официалното подписване на подобно споразумение представлява е една от малкото конкретни стъпки, които Великобритания направи, за да гарантира, че всичките търговски сделки, които страната има в момента като член на ЕС, ще останат в сила и след напускането на единния блок в края на следващия месец.

"Това не само ще помогне за работните места във Великобритания, но също така ще бъде солидна основа за нас да изградим още по-силни търговски отношения с Швейцария, след като ние напуснем ЕС", заяви британският министър на търговията Лиам Фокс.

Сделката отразява стратегията на Швейцария да осигури безпроблемни търговски връзки с Великобритания, независимо дали Лондон ще одобри до 29-и март официалното споразумение с Брюксел за напускането на ЕС.

Споразумението ще позволи на двете държави да търгуват свободно и без въвеждането на нови митнически тарифи, като сделката не включва финансовите услуги.

През миналия месец британското правителство заяви, че очаква Великобритания да разполага до края на март с повечето  споразуменията, от които се нуждае, за да се възпроизведат съществуващите търговски споразумения между ЕС и трети страни, след като Брекзит бъде факт.

Беше анонсирано подобно споразумение с Израел, както и "взаимно признаващи" търговски сделки с Австралия и Нова Зеландия.

Ръководителят на Конфедерацията на британската индустрия Каролин Феърбърн обаче заяви в неделя, че "разгръщащият се кошмар" около процеса на Брекзит означава, че големи търговски партньори като Япония и Южна Корея все още не са склонни да сключват сделки, докато не разберат точната форма на бъдещата отношения между ЕС и Великобритания.

"Това ще бъдат решенията, които фирмите ще вземат предвид за работните места и инвестициите и те вероятно ще ги намалят, така че ще имаме по-малък потенциал за търговия в световен мащаб, което ще означава по-малко инвестиции в бъдещето и по-малко работни места в бъдеще", посочи тя пред телевизия Sky News.


Още от

БНБ пуска нова 50-олевка

обновено на 18.10.19 в 16:41