Eмисия новини
от 07.00 часа

Позициите за националната стратегия за детето продължават да бъдат нееднозначни

Снимка: Гео Калев, личен архив

Приключи общественото обсъждане на Националната стратегия за детето до 2030 година. Коментарите обаче продължават да се трупат и не са еднозначни. Фейсбук групата „Многодетни български майки“ изрази притеснения, че семействата с повече от две деца са под заплаха, ако стратегията бъде възприета в предложения вид.

За БНР Радослава Петкова, член на групата, която обединява около 3000 души, обясни:

„Държавната политика стигматизира нашите семейства, както и семействата на самотните родители и семействата, така са изредени в стратегията, от ромски и турски етнически произход, за това, че нашите деца са застрашени от риск за бедност и социално изключване. Без да дават никакви други мотиви. Ако някой е многодетен, значи неговите деца са застрашени. Самата стратегия си поставя за цел, които са застрашени от бедност и социално изключване, да намалеят. Как държавата ще реши проблема с намаляването на бедните деца“.

„Една от зададените цели на стратегията е, че, ако политиките, които се придвижват в тази стратегия, успеят, това ще намали броя деца, които живеят в пренаселени жилища. Всички знаем в България какви са цените на имотите. Едва ли държавата ще започне да раздава по-широки апартаменти или къщи и имоти на многодетни семейства. Това означава да се вземат деца от многодетни семейства, които са притеснени финансово, или по друга причина живеят в по-малко лично пространство и тези деца да бъдат отнемани заради тяхното добро. Това е принципът на стратегията, който също е опасен“, каза още в „Преди всички“ Радослава Петкова.

Петкова не мисли, че държавата може по някакъв пряк начин да реши проблемите на многодетните майки, защото те се решават вътре в самите семейства.

„Доброто на детето е гарантирано, когато семейството е стабилно и когато е в безопасност. Когато съществува среда, която поставя всяко семейство в риск да бъде разделено и децата да бъдат отнемани, както е в много западни страни, семейството започва да се чувства несигурно и това създава риск най-вече за децата“.

Никой не е консултирал многодетните майки в процеса на изготвяне на стратегията. Според Петкова, има „шепа НПО-та, които реално винаги подкрепят държавната политика“, с която държавата консултира проектите.

Мариана Банчева от Института за прогресивно образование изтъкна, че в стратегията изрично трябва да бъде застъпено и правото на децата да участват във взимането на решение за ученическото управление:

„През формите на ученическото самоуправление децата реално могат да практикуват и колективни права. Всичките тези неща са изключително важни, ако ние наистина искаме да дадем възможност на децата да практикуват граждански умения, още докато са в училище. Не е тайна, че гражданското образование все още остава затворено в урочни единици и много рядко всъщност наистина се случва истинско практикуване на граждански умения и поведение. /…/ Ако децата не срещнат разбирането и подкрепата на възрастните, няма как да се случат същински, смислени дейности, които децата могат сами да инициират и реализират както в училище, така и в извънучилищна среда“.

Ева Жечева, директор на дирекция „Права на детето“ в екипа на омбудсмана, която е и бивш председател на Държавната агенция за закрила на детето, изтъкна, че общественият защитник има някои препоръки, свързани с децата с увреждания, но приветства начина, по който е изработен документът, неговият дух и визия:

„Стратегията изключително ясно и категорично поставя семейството на най-важното място за детето. Във всеки свой ред, във всяка своя цел, във всяка мисия националната стратегия извежда тази неразривна връзка на детето със семейството и семейството като най-важна част, която има задачата да подготви детето, да осигури тази сигурна и безопасна среда“.

Повече по темата чуйте в интервютата в звуковите файлове.


Още от

Преглед на българския печат

публикувано на 17.10.19 в 07:14