Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай отхвърли критиките на Турция за уйгурите

Уйгури пред джамия в Синцзян-Уйгурски автономен регион на Китай
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китай отхвърли днес турските критики за третирането на уйгурите и отрече твърденията на Анкара, че известен музикант от етническото мюсюлманско малцинство е починал, докато бил задържан, предаде АФП.

„Надяваме се, че съответните турски лица могат да правят разлика между правилно и погрешно и ще коригират грешките си“, каза говорителката на китайското външно министерство Хуа Чунин.

Вчера Турция призова за затваряне на лагерите в китайския автономен Синцзян-Уйгурски регион, където са държани над 1 млн. души от мюслманското етническо малцинство.

Анкара определя случващото се там като „срам за човечеството“, а конкретен повод е смъртта на музиканта и поет Абдурехим Хеит.

Говорителят на турската дипломация Хами Аксой заяви, че уйгурите са обект на мъчения и политическо промиване на мозъци и призова генералният секретар на ООН Антониу Гутериш да предприеме ефективни мерки срещу случващото се.

Китай нарича тези институции в Синцзян „центрове за обучение“, целящи да предотвратят ислямистка радикализация.

Хеит беше международно познат майстор на инструмента дутар, за когото се смята, че е задържан заради изпълнение на песен, в която призовава младите да почитат „мъчениците“, загинали в миналото. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна