Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белият дом обсъжда възможна среща между президентите Тръмп и Си в резиденцията "Мар а Лаго" през март

Официални лица от Белия дом са обсъдили възможността домът на Доналд Тръмп в "Мар а Лаго", щата Флорида, да бъде място за очакваната с голям интерес среща на върха между президентите на САЩ и Китай през март за намиране на решение на продължаващата търговска война, съобщи в неделя агенция Axios.

Закупената от Тръмп луксозната резиденция в Уест Палм Бийч "Мар а Лаго" доби популярност като "зимния Бял дом" на президента на САЩ.

Източници от Белия дом са съобщили на Axios, че все още няма нищо конкретно и че срещата може би дори няма да се случи. Но ако всичко върви добре, Axios съобщи, че срещата на върха може да бъде факт още в средата на месец март.

Постиганото в началото на миналия декември 90-дневно търговско примирие между САЩ и Китай ще изтече на 1-ви март, като администрацията на Тръмп заплаши да повиши още на следващия ден (на 2-ри март) тарифите върху вноса на китайския стоки на стойност 200 млрд. долара от 10% на 25%, ако до тогава не бъде постигнато търговско споразумение.

Според агенция Ройтерс преговорите между двете икономически сили продължават с нов кръг от преговори, който започва в понеделник в Пекин, но официалните представители и от двете страни не предполагат постигане на окончателно споразумение, докато двамата лидери не се срещнат.

През миналата седмица висшият икономически съветник на Белия дом Лари Кудлоу отбеляза, че все още трябва да се измине голямо разстояние, преди да се стигне до споразумение.

Преговорите ще стартират на ниско работно ниво (от понеделник до сряда), преди обаче по-късно през седмицата участие да вземат американския финансов министър Стивън Мнучни, търговския представител Робърт Лайтхайзер и китайския вицепремиер Лю Хъ. От китайското външно министерство изразиха надежда да произтекат добри резултати от търговските дискусии със САЩ.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна