Eмисия новини
от 09.00 часа

Томислав Дончев: България трябва да е готова за зловредни кибератаки

Томислав Дончев
Снимка: БГНЕС

Томислав Дончев не изключи днес възможността България да бъде обект на хибридна атака по време на предстоящите тази година европейски и местни избори. Затова правителството се готви с конкретни мерки, каза вицепремиерът, който през последните години е ангажиран с изборния процес

България трябва да е готова за зловредни кибератаки, заяви той и посочи, че такава готовност трябва да има винаги. Дончев припомни, че през 2015 г., по време на изборния процес в България, е била осъществена "мощна кибератака".

От думите на вицепремиера не стана ясно има ли конкретни сигнали в българските служби.

"Имало е предишни атаки, 2015 година. Имаше изключително мощна атака, опит да бъде спрян изборният процес", каза Дончев, очевидно визирайки синхронната атака към сайтове на ЦИК, НАП, ДАНС, Народното събрание и президентството по време на изборите през 2015 година, която предишният държавен глава Росен Плевнелиев в прав текст свърза с Русия.

"Нормално е не само да очакваме, да сме готови за всякакъв тип опити за зловредно вмешателство в изборният процес. Всичко, което може да се направи, го правим".

Дончев коментира и споровете около изтичащия мандат на Централната избирателна комисия.

В очакване на решение този състав на ЦИК ли ще прави европейските избори вицепремиерът призова да се спре с опитите за генериране на политически капитал. Напомни, че комисията е господарят на изборния процес и призова управляващи и опозиция да се разберат - ще открият ли процедура за избор на нов състав на ЦИК заради изтичащият мандат на 21 март или с решение ще удължат мандата на действащите комисари.

"Аз се надявам да има титуляр на избирателна комисия, с която да се работи и най-вече всякакви подобни предварителни истерии да не слагат в аванс петно върху изборния процес", каза вицепремиерът Дончев.

Той е свидетел по делото срещу бившия здравен министър Петър Москов за ваксините от Турция. Показания по делото срещу Петър Москов за бартера с турските ваксини дава и финансовият министър Владислав Горанов, както и двама бивши министри от кабинета "Борисов 2" - Московски и Лукарски.

Днес показания трябваше да даде и премиерът Бойко Борисов, защото става дума за решение, взето на Министерски съвет, но заради спешната среща с посланика на Великобритания Борисов не успя да дойде на разпита.


Още от

Днес почитаме свети пророк Илия

публикувано на 20.07.19 в 08:34

Преглед на българския печат

публикувано на 20.07.19 в 07:55